Home

Achtergrond

'Schade faillissement Biogreen kan meevallen'

Binnen enkele weken moet duidelijk worden of en tegen welke condities de varkenshouders van de Biogreencoöperatie hun mest kunnen leveren aan de vergistingsinstallatie in Heeten.

"Als we eruit komen, dan kan de schade voor de varkenshouders nog wel meevallen", aldus Jan Schokker, voorzitter van de coöperatie.
Biogreen ging vorige week failliet. Inmiddels is duidelijk dat de installatie een doorstart gaat maken onder hoede van Henk Nijman, eigenaar van het bedrijf Bieleveld Bio-Energie in Amersfoort.

Biogreen werd destijds opgezet door 50 varkenshouders, die toen vijftien euro per kubieke meter mest inlegden. In totaal ging het om 70.000 kubieke meter. "We hebben bij de aanvang ruim een miljoen euro in het project gestoken", aldus Schokker. Toen de installatie er stond, besloot de coöperatie op advies van diverse adviseurs, waaronder de Rabobank, 80 procent van de aandelen over te doen aan Nijman. 20 procent bleef in bezit van de coöperatie, die de status uitgesloten aansprakelijkheid kreeg.

"We kregen het advies de installatie over te doen aan een professional, om zo snel mogelijk een optimaal draaiende installatie te verkrijgen", vertelt Schokker. "Dat is niet gelukt. Dat is ook de oorzaak van het faillissement. Het is niet gelukt, ondanks een aantal proceswijzigingen die Nijman doorvoerde om de installatie optimaal aan het draaien te krijgen."

Destijds was de opzet dat de deelnemende varkenshouders hun mest gedurende acht jaar tegen een tarief van elf euro zouden leveren aan de installatie. De bedoeling was een regionale kringloop op te zetten, waarbij de mineralen in de regio zouden kunnen blijven. Schokker is tamelijk optimistisch als het gaat over de uitkomst van onderhandelingen met Nijman op dit punt. "Nijman heeft er geen belang bij mest uit andere delen van het land te halen. Dat zou tegen het principe zijn van het sluiten van de regionale kringloop. Ook de gemeente Deventer, die groene stroom betrekt van Biogreen, heeft daar geen enkel belang bij."

Lees ook: Doorstart voor Heetense vergister Biogreen

Of registreer je om te kunnen reageren.