Home

Achtergrond

Schaapskudde van Berlijn naar Brussel

Ongeveer 450 schapen trekken van vandaag tot maandag onder leiding van herder Erich Rhöse door Midden-Limburg op hun lange weg naar Brussel.

De kudde vertrok op 5 juni in Berlijn en komt op 16 september in Brussel aan. Daar wonen de herders een symposium bij over het belang van schaapskuddes voor de diversiteit van de natuur.

De dieren leggen dagelijks zo’n 10 kilometer af, waarbij herders elkaar afwisselen. De tocht moet het ambacht van schaapsherder en het nut van de schaapskudde in de schijnwerpers zetten. In Limburg wordt het bestaan van de kuddes volgens Rhöse bedreigd door het afbouwen van de provinciale subsidie.

De herder en zijn kudde zijn bij het landschapsbeheer te verkiezen boven de duurdere loonwerkers, vindt Rhöse. Schapen verspreiden via hun vacht zaadjes van planten over grote oppervlakten en dragen zo bij aan de biodiversiteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.