Home

Achtergrond 389 x bekeken 1 reactie

Saldo duurmelkbedrijven 15 procent hoger

Geitenbedrijven die doen aan duurmelken, behalen gemiddeld een saldo dat ruim 22 euro, ofwel 15 procent per geit hoger is dan op een standaardbedrijf.

Dit blijkt uit onderzoek van Karin Bekkers in opdracht van Boerenbond Deurne. Zij vroeg een groot aantal geitenhouders naar de bedrijfsvoering en de technische resultaten.

Daaruit bleek dat duurmelkbedrijven beter scoren op tal van punten dan de gewone geitenbedrijven. Zo produceren ze op jaarbasis gemiddeld 72 kilo meer melk dan bedrijven met geiten die jaarlijks een tijdje droog staan. Bedrijven met standaard lactatiegeiten produceren per dag iets meer dan duurmelkers (3,1 tegenover 3,0 kilo per dag), maar de duurmelkers geven gemiddeld 365 dagen melk, tegenover 335 dagen normaal. Dat zorgt op jaarbasis voor een productie van 1.072 tegenover 1.000 kilo melk op gewone melkgeitenbedrijven.

Het gemiddelde duurmelksaldo kwam in het onderzoek uit op 175 euro per geit.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ernie Maas

  Beste Klaas,

  Bedankt voor het goede artikel. De naam Annelies Buytels klopt echter niet, dit moet zijn Karin Bekkers. Karin heeft de afgelopen maanden bij ons stage gelopen en dit onderzoek heeft uitgevoerd. Kunt u dit aanpassen?

  Met vriendelijke groeten,
  Ernie Maas

Of registreer je om te kunnen reageren.