Home

Achtergrond

Rwanda dreigt met terugtrekking militairen

Rwanda zal meer dan drieduizend vredesmilitairen uit Sudan terugtrekken als de Verenigde Naties een "schandalig en beschadigend'' rapport publiceren waarin Rwanda wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de Democratische Republiek Congo.

Daarmee dreigde een Rwandese legerwoordvoerder vandaag.

Het rapport over Rwandese troepen die genocide gepleegd zouden hebben in Congo lekte donderdag uit via de Franse krant Le Monde. In de berichtgeving stond dat militairen uit zeker tien Afrikaanse landen zich tussen 1993 en 2003 schuldig gemaakt hebben aan mensenrechtenschendingen in Congo.

Vooral het leger van Rwanda zou zich hebben misdragen. Mogelijk hebben troepen van de Rwandese Tutsi-president Paul Kagame zich in het oosten van Congo schuldig gemaakt aan genocide op etnische Hutu's.

In Rwanda slachtten radicale Hutu's in 1994 ruim 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.