Home

Achtergrond 403 x bekeken

RvS: Gelderland in de fout met vergunning veebedrijven

De provincie Gelderland heeft de bezwaren van de Gelderse Milieufederatie en van milieuorganisatie MOB tegen twee verleende vergunningen aan veehouderijen ten onrechte niet ontvankelijk verklaard.

Dat heeft de Raad van State gisteren uitgesproken. De vergunningen hadden betrekking op een bedrijf met 3.000 nertsen in Putten en op een varkenshouderij in Oldebroek, die wilde uitbreiden met 800 varkens.

Gelderland verleende beide bedrijven in 2008 een vergunning volgens de Natuurbeschermingswet (Nb-wet). Bezwaren tegen deze vergunningen werden door de provincie niet ontvankelijk verklaard, met het argument dat door een wijziging van de Nb-wet, begin 2009, beide bedrijven geen vergunning meer nodig zouden hebben.

Maar volgens de Raad van State gebeurt dat niet automatisch: de provincie had de verleende vergunningen dan eerst moeten intrekken. Deze zijn nu nog steeds van kracht, aldus de Raad. De provincie moet derhalve alsnog een besluit op bezwaar nemen.

Valentijn Wösten, raadsman voor MOB in beide zaken, verwacht dat zijn cliënt beide vergunningen opnieuw zal aanvechten. Mocht de provincie Gelderland de vergunningen intrekken, dan geldt de huidige Nb-wet, die eerder dit jaar in het kader van de Crisis- en Herstelwet verder werd versoepeld.

”Het is maar de vraag hoe dat gaat uitpakken”, zegt Wösten. ”Die Crisis- en herstelwet is grote onzin. Naar mijn overtuiging is de wet strijdig met de Europese Habitatrichtlijn.” Ook andere juristen hebben deze kritiek geuit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.