Home

Achtergrond 306 x bekeken

Russische hitte mogelijk goed voor export pootgoed

De Russische hittegolf kan positief uitpakken voor de export van Nederlandse pootaardappelen.

Rusland koopt aan het eind van het seizoen altijd veel consumptieaardappelen. Nu de oogst daar verdroogt zal het land meer aardappelen importeren. "Dat is positief voor de prijs van consumptieaardappelen in Nederland", zegt Jan van Hoogen, commercieel directeur van coöperatie Agrico. "Een hogere prijs voor consumptieaardappelen betekent meer vraag naar pootaardappelen."

Ook de afzet van Nederlands pootgoed van de nieuwe oogst naar Afrika lijkt niet verkeerd, stelt Van Hoogen. "Maar dan moeten er geen onverwachte dingen gebeuren, zoals eerder dit jaar met de export naar Marokko toen dat land de importeisen ineens aanscherpte. Ik verwacht dat Aziatische landen in het komende seizoen minder Nederlands pootgoed kopen."

Een grote vraag is nog hoe de consumptieaardappelen in Noordwest-Europa zich verder ontwikkelen, stelt Van Hoogen. "De consumptieaardappelen groeien nu goed. De vraag is in hoeverre doorwas een groot probleem wordt. Dat is een onzekere factor."

De pootaardappelen halen dit jaar redelijke opbrengsten, verwacht Van Hoogen. "Op dit moment is pas 13 procent van het loof van het pootgoed vernietigd. Dat was vorig jaar om deze tijd al 60 procent. Het gewas groeit dus langer door. Bovendien wordt er minder pootgoed afgekeurd dan vorig jaar."

Ook in Schotland wordt een goede oogst pootaardappelen verwacht. Van Hoogen verwacht een kleinere oogst in Frankijk door de droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.