Home

Achtergrond 564 x bekeken

Rusland versoepelt import landbouwproducten uit EU

De EU kan door de introductie van nieuwe exportcertificaten meer dieren en dierlijke producten exporteren naar Rusland.

Tegelijk heeft Rusland een nieuwe lijst van plantaardige producten bekendgemaakt, die bij import in quarantaine moeten of aan extra controles moeten worden onderworpen.

De exportcertificaten hebben betrekking op rundvlees met bot, fokschapen en –geiten en op ingeblikt en gedroogd voer voor huisdieren. De Europese Commissie verwacht dat de export van de EU naar Rusland door de nieuwe certificaten een flinke impuls krijgt.

De certificaten zijn van kracht sinds begin deze week. Ze zijn het resultaat van afspraken, die de Commissie eind april heeft gemaakt met de Russische veterinaire autoriteiten. Eerder dit jaar al werd de handel in rundersperma, paardenvlees en fokrunderen versoepeld. De EU exporteerde vorig jaar voor een waarde van 1,3 miljard euro aan dieren, vlees en dierlijke producten naar Rusland.

De EU beijvert zich al jaren om de export van landbouwproducten naar Rusland te vergemakkelijken. In het verleden wierpen de Russen vaak handelsblokkades op, door extra eisen te stellen aan de productkwaliteit. Vooral de Nederlandse tuinbouw en sierteelt ondervond daarvan veel hinder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.