Home

Achtergrond

Rusland versoepelt import

De EU kan door de invoering van nieuwe exportcertificaten meer dieren en dierlijke producten exporteren naar Rusland. De Europese Commissie verwacht dat de export van de EU naar Rusland door de nieuwe certificaten een flinke impuls krijgt.

De nieuwe exportcertificaten hebben betrekking op rund-vlees met bot, fokschapen en–geiten en op ingeblikt en gedroogd voer voor huisdieren.

De certificaten zijn van kracht sinds begin deze week. Ze zijn het resultaat van afspraken, die de Commissie eind april heeft gemaakt met de Russische veterinaire autoriteiten. Eerder dit jaar werd al de handel in rundersperma, paardenvlees en fokrunderen versoepeld.

De EU exporteerde vorig jaar voor een waarde van 1,3 miljard euro aan levende dieren, vlees en dierlijke producten naar Rusland.

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan hebben voorts een nieuwe lijst van plantaardige producten bekendgemaakt, die bij import in die landen in quarantaine moeten of aan extra controles moeten worden onderworpen. De nieuwe lijst kent een fors aantal aanpassingen ten opzichte van een eerdere lijst van eind 2006. De gevolgen voor de Nederlandse tuinbouw lijken echter minimaal.

De EU beijvert zich al jaren om de export van landbouwproducten naar Rusland te verhogen. In het verleden wierpen de Russen vaak handelsblokkades op, door extra eisen te stellen. De Nederlandse tuinbouw en sierteelt ondervonden daarvan veel hinder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.