Home

Achtergrond 394 x bekeken

Rusland verliest helft aardappeloogst

Rusland dreigt de helft minder aardappelen te oogsten dan gemiddeld. Dat is een gevolg van de langdurige droogte.

Dat meldt het Oekraiense marktbureau FruitInform. Het bureau verwacht dat Rusland het gebrek aan eigen aardappelen gaat opvangen door meer te importeren. De import komt vooral uit Oekraine en Wit-Rusland, verwacht FruitInform. De gewassen daar hebben minder last gehad van langdurige droogte.

Door de extra vraag zullen de aardappelprijzen stijgen. Volgens FruitInform kwam de prijs voor Russische aardappelen in de winkels tot voor kort niet boven de 6 roebel per kilo (15 cent). Nu ligt de prijs al rond de 10 roebel (26 cent). Naarmate het seizoen vordert verwacht FruitInform dat de aardappelprijs stijgt naar 25 tot 30 roebel per kilo (64 tot 77 cent) in de winkels.

FruitInform krijgt de oogstverwachting voor aardappelen niet bevestigd bij officiële instanties. Zowel de overheid als de organisatie van familiebedrijven en coöperaties (Akkor) verwijzen naar proefrooiingen. De resultaten daarvan worden in september gepubliceerd.

Akkor meldt dat veel kleine boeren al hebben aangeklopt voor steun bij de organisatie. Het zijn vooral de kleine gezinsbedrijven die tijdens het groeiseizoen geld lenen, omdat ze verwachten dat na de oogst weer terug te kunnen betalen. Doordat dit jaar veel minder aardappelen en graan worden geoogst dan normaal vrezen veel boeren de kredieten niet terug te kunnen betalen.

Aardappelen vormen een belangrijk voedingsgewas in het land. Binnen Europa is Rusland de derde belangrijkste afnemer van Nederlandse aardappelen, na België en Duitsland. Rusland importeert vooral na de jaarwisseling aardappelen uit West-Europa als de eigen voorraad op raakt. Het gebrek aan eigen aardappelen kan een positief effect hebben op de aardappelprijzen in West-Europa.

Nederland heeft van de oogst van 2009 tot en met juni 81.566 ton consumptieaardappelen verkocht aan Russische afnemers. Dat is een aandeel van 8,8 procent in de totale export van 924.794 ton consumptieaardappelen. Van de oogst van 2008 is 58.805 ton aan Rusland verkocht. Dat was een aandeel van 5,9 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.