Home

Achtergrond

Rusland exporteert minder graan

De export van graan uit Rusland kan dit seizoen zakken naar 11 miljoen ton.

Vorig seizoen heeft Rusland 21,4 miljoen ton graan verkocht aan het buitenland. De Russian Grain Union gaat nu nog uit van een export van 14 tot 15 miljoen ton graan, stelt de organisatie van graanhandelaren in de Moscow Times. Omdat de hittegolf ook nog volgende week aanhoudt, verwacht de graanunie een nog kleinere export.

Het Russische analysebureau SovEcon stelt dat de Russische voer- en veesector 9 miljoen ton graan uit de interventievoorraden wil. De United Grain Company, het graanstaatsbedrijf, wil niet meer dan 3 miljoen ton vrijgeven. De hittegolf beïnvloedt ook al het volgende seizoen, meldt SovEcon. De graantelers in het stroomgebied van de Wolga, de belangrijkste graanregio in Rusland, moeten binnenkort graan zaaien voor het nieuwe seizoen om uitwintering te voorkomen. Volgens SovEcon maakt de droogte dat onmogelijk.

Nu de oogst op gang is gekomen op het noordelijk halfrond blijkt dat veel opbrengsten tegen vallen. Polen oogst 10 procent minder graan dan vorig jaar. Kazachstan verwacht een derde minder graan dan vorig jaar. Ook Oekraïne oogst minder graan. Op het zuidelijk halfrond meldt de Argentijnse overheid dat de pas gezaaide tarwe last heeft van droogte. Ook in West-Australië is een watertekort. In andere staten staat de tarwe er beter voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.