Home

Achtergrond 175 x bekeken 4 reacties

Runder-tbc ontdekt in zuidwesten Frankrijk

Op een veehouderij in het department Ariège in zuid-Frankrijk, vlak bij de Spaanse grens, is op een veehouderij rundertbc vastgesteld.

De 83 dieren op het bedrijf zijn inmiddels uit voorzorg alle geruimd. Twaalf andere boerderijen in de omgeving zijn voorlopig onder toezicht gesteld. Testen bij één van die bedrijven zijn als ‘hoogst twijfelachtig’ aangemerkt waarop is besloten dat de dieren ook daar geruimd zullen worden.

De autoriteiten hebben de veehouders in de regio tijdens een druk-bezochte bijeenkomst in Maz d’Avil geïnformeerd over de aard van de veeziekte en de genomen voorzorgsmaatregelen. De verdenking dateert al van april toen één van de dieren bij een routinecontrole in het abattoir blaasjes bleek te vertonen. Het duurde echter enkele weken voordat de autoriteiten definitief konden vaststellen dat sprake was van runder-tbc. De prefet – de regionale vertegenwoordiger van de staat – heeft de getroffen boeren alle mogelijke hulp en bijstand aangeboden. Daarnaast hebben zowel de prefet als een vertegenwoordiger van de regionale vleesorganisatie benadrukt dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid.

In Frankrijk worden jaarlijks gemiddeld dertig gevallen van de ziekte vastgesteld. Runder-tbc komt vooral veel voor in Groot-Brittannië. Daar heerst al jarenlang een epidemie die is begonnen in het zuidwesten van het land maar zich steeds verder uitbreidt. Inmiddels zijn duizenden bedrijven in Engeland en Wales door die epidemie getroffen en worden jaarlijks ook duizenden dieren geruimd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De das doet ze de das om

 • no-profile-image

  willem

  Rundertbc kan van dieren overgaan op mensen maar ook andersom. Volgens onze veearts worden er in het oosten van polen steeds vaker nieuwe gevallen ontdekt waarbij vee ziek geworden is door werknemers uit de oekraine. Het zou voor veebedrijven in europa misschien wel eens verplicht gesteld moet worden om importpersoneel te gaan screnen voordat ze aan het werk gaan en wanneer ze weer terug gaan naar huis.

 • no-profile-image

  fryske boer

  In friesland is ook runder tbc vastgesteld , is dat minder belangrijk nieuws?

 • no-profile-image

  Jan Vullings

  Het bericht over een mogelijke uitbraak in Friesland stond 27 augustus al op AGD.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.