Home

Achtergrond

Runder-tbc in Friesland

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voert onderzoek uit naar aanleiding van een geval van rundertuberculose bij een biologisch melkveebedrijf in het Friese Exmorra.

Daar trof een dierenarts van de VWA eind juli verschijnselen van tuberculose aan tijdens de keuring, na het slachten van een rund. Het bedrijf waarvan het rund afkomstig was werd dezelfde dag nog geblokkeerd. Deze blokkade houdt onder andere in dat er geen runderen meer afgevoerd mogen worden.

Materiaal van het geslachte dier werd voor verder onderzoek naar het Centraal Veterinair Instituut gestuurd. Dit onderzoek toonde een zeer waarschijnlijke besmetting met rundertuberculose aan. Vervolgens heeft de VWA alle op het bedrijf aanwezige runderen onderzocht. Eenvijfde van alle dieren reageerde positief op de test. Deze dieren zijn gedood om verdere verspreiding te voorkomen.

Uit herkomst onderzoek blijkt dat zeven Nederlandse bedrijven runderen aan het melkveebedrijf hebben geleverd. Al deze bedrijven worden bezocht en bij de runderen wordt eveneens een tuberculosetest uitgevoerd.

Om vast te stellen of de ziekte zich heeft verspreid naar andere bedrijven, worden ook alle bedrijven onderzocht die vanaf 1 januari 2009 dieren hebben ontvangen van het verdachte bedrijf. Dit zijn 41 bedrijven.

De overgebleven runderen op het bedrijf in Friesland worden met een tussentijd van twee tot vier maanden nog minimaal twee keer onderzocht op rundertuberculose voordat het bedrijf weer wordt vrijgegeven. Van de andere bedrijven worden de eerste uitslagen in de loop van volgende week verwacht. Tot de uitslagen bekend zijn, zijn ook deze bedrijven geblokkeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.