Home

Achtergrond 2 reacties

Runder-tbc gevonden in Friesland

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voert onderzoek uit naar aanleiding van een geval van rundertuberculose bij een biologisch melkveebedrijf in het Friese Exmorra.

Daar trof een dierenarts van de VWA eind juli verschijnselen van tuberculose aan tijdens de keuring, na het slachten van een rund. Het bedrijf waarvan het rund afkomstig was werd dezelfde dag nog geblokkeerd. Deze blokkade houdt onder andere in dat er geen runderen meer afgevoerd mogen worden.

Materiaal van het geslachte dier werd voor verder onderzoek naar het Centraal Veterinair Instituut gestuurd. Dit onderzoek toonde een zeer waarschijnlijke besmetting met rundertuberculose aan. Vervolgens heeft de VWA alle op het bedrijf aanwezige runderen onderzocht. Eenvijfde van alle dieren reageerde positief op de test. Deze dieren zijn gedood om verdere verspreiding te voorkomen.

Uit herkomst onderzoek blijkt dat zeven Nederlandse bedrijven runderen aan het melkveebedrijf hebben geleverd. Al deze bedrijven worden bezocht en bij de runderen wordt eveneens een tuberculosetest uitgevoerd.

Om vast te stellen of de ziekte zich heeft verspreid naar andere bedrijven, worden ook alle bedrijven onderzocht die vanaf 1 januari 2009 dieren hebben ontvangen van het verdachte bedrijf. Dit zijn 41 bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  jammer dat er gemeld moest worden dat het een biologisch bedrijf betreft, dit heeft namelijk niets te maken met het verhaal en is niet goed voor de boerderij`s objectivitijd
  Verder zou het leuk zijn om te weten hoe ze testen somige testen voort tbc zijn onnaukeurig beiden kanten op

 • no-profile-image

  klaas

  Beste Freek,

  Ik ben het niet met je eens dat het vermelden van het bedrijfstype niet relevant is. Heeft niets te maken met stigma's etc, maar wel met het feit dat de biologische keten een andere structuur heeft en dat het vee van en naar het bedrijf via andere routes gaat dan bij de gangbare veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.