Home

Achtergrond 301 x bekeken

'Richtlijnen nodig voor eten walvisvlees'

Tegenstanders van de walvisvaart willen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO richtlijnen opstelt over de consumptie van walvisvlees. Volgens de activisten bevat walvisvlees onder meer hoge concentraties kwik, dat schadelijk is voor de gezondheid. Dat meldde de BBC zaterdag.

Een coalitie van organisaties, waaronder Campaign Whale en de Whale and Dolphin Conservation Society, hoopt dat richtlijnen van de WHO zorgen voor minder commerciële walvisvangst. Vooral in Japan, IJsland en de Faeröer Eilanden (onderdeel van het Koninkrijk Denemarken) wordt nog walvisvlees gegeten.

Volgens de walvisvarende landen zijn richtlijnen van de WHO niet nodig. Zo adviseren de autoriteiten van de Faeröer Eilanden al om hooguit een tot twee keer per maand walvisvlees te eten. ,,En de mensen hebben dat advies overgenomen'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Oceanen. De activisten stellen echter al van twaalf landen steun te hebben gekregen voor hun voorstel internationale richtlijnen op te stellen.

De Internationale Walvisvaartcommissie verbiedt de vangst van tien soorten grote walvissen. Noorwegen, IJsland en Japan schenden dat moratorium. Op kleinere soorten walvissen, zoals dolfijnen en grienden, mag wel worden gejaagd. Deze dieren staan echter ook bovenaan de voedselketen, waardoor gifstoffen zich in hun lichamen in grote concentraties opstapelen.

De jacht op kleine walvissen kwam in 2009 in het nieuws, toen de Oscar-winnende documentaire The Cove liet zien hoe in een baai in Japan duizenden dolfijnen werden afgeslacht. Recentelijk doken ook beelden op van een slachtpartij op de Faeröer Eilanden, waarbij tientallen walvisachtigen omkwamen.

Tegenstanders van de walvisjacht vrezen dat de dieren zullen uitsterven als in deze mate blijft worden gejaagd. Voorstanders, die zich beroepen op argumenten als wetenschappelijk onderzoek en traditie, stellen dat er meer dan genoeg walvis(achtigen) zijn om de jacht te kunnen voortzetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.