Home

Achtergrond

Resistente malariamug toch te bestrijden

Malariamuggen met een hoge resistentie tegen insecticiden zijn te bestrijden met een combinatie van chemische en biologische middelen.

De bestrijdingsmiddelen versterken elkaar en werken zo beter dan gedacht. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit donderdag samen met wetenschappers in het Afrikaanse Benin.

De onderzoekers constateren dat gecombineerd gebruik van schimmels en chemische insecticiden effectief is in de bestrijding van malariamuggen. Resistente muggen die eerst met schimmels werden geïnfecteerd, bleken vervolgens gevoeliger voor het chemische permethrine. Die stof bleek vervolgens weer de werking van de schimmel te verhogen. Wereldwijd eist malaria jaarlijks een miljoen doden. De onderzoekers voorspellen dat het langer zal duren voordat muggen resistent zijn tegen de combinatie van schimmels en pesticiden. De middelen zijn daarvoor te verschillend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.