Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

Relatief veel borstkankerdoden in Nederland

Nederlandse vrouwen hebben voor Europese begrippen relatief weinig kans borstkanker te overleven.

Van elke 100.000 Nederlandse vrouwen sterven er ongeveer dertig aan de ziekte. Alleen in Ierland en Denemarken ligt het sterftecijfer hoger. Spanje kent naar verhouding de minste borstkankerslachtoffers.

Het gevaar van borstkanker in Nederland is de afgelopen decennia wel afgenomen. Eind jaren tachtig lag het sterftecijfer ongeveer een kwart hoger dan nu. Vooral Nederlandse vrouwen tussen 50 en 69 jaar oud hebben tegenwoordig een grotere kans borstkanker te overleven.

De cijfers staan in een studie die het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, een afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN, heeft uitgevoerd. De onderzoekers vergeleken het aantal borstkankerdoden in 28 Europese landen. De bevindingen werden donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal. Verklaringen voor de cijfers geven de onderzoekers niet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Kanker is een slopende ziekte. Als het er is en men zegt je hebt kanker, dan zit er een heel voortraject aan vast over hoe en waarom deze cellen zich zo gaan gedragen.
  Het zal nooit eenduidig zijn, of te bewijzen zijn voor een rechter. Maar zeker is dat voedsel 1 van de belangrijkste aspecten van een persoon dagelijks is.
  Gentech bedrijven zeggen tegen klagende geldschieters over het risico van gentech. Wel het risico zal nooit eenduidig bewezen kunnen worden als het voor een rechter komt, dus pomp je geld er maar in, de rest is latere zorg. Voedsel is dus een erg bepalende factor voor ziektes of gezondheid. Ik neem het de bonden, LTO, CDA politiek, voerhandelaren en wetenschappers ernstig kwalijk dat ze hier niet willen over nadenken en naar gaan handelen. Dit is een criminele daad van de hoogste orde. Een beetje fietsen tegen kanker als project doet daar niet tegen af (NVV), symbolisch leuk, leuk voor het ego en de PR. Maar zwaar onverantwoordelijk en zeer ongeloofwaardig die boeren belangenbehartigers en breekpunt partij CDA.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  patrick,ik zou eeerst maar eens stoppen met roken.

Of registreer je om te kunnen reageren.