Home

Achtergrond 1 reactie

Rechter VS verbiedt transgene suikerbiet

Een rechtbank in Californië heeft de toelating van transgene suikerbieten in de Verenigde Staten ingetrokken.

De biet die Monsanto heeft ontwikkeld mag niet meer worden geteeld. De rechtbank vindt dat onvoldoende is onderzocht wat de gevolgen zijn voor het milieu en de natuur.

De rechtzaak is aangespannen door een groep milieuorganisaties. Rechter Jeffrey White van de rechtbank in San Francisco had vorig jaar september de toelating ook al ingetrokken, maar geen datum gesteld voor een teeltverbod. Daarom is de transgene biet dit voorjaar opnieuw massaal gezaaid. Van de 480.000 hectare suikerbieten in de VS is 95 procent ingezaaid met de transgene biet Genuity van Monsanto.

Het veredelingsbedrijf bracht de biet in 2005 op de markt en zegt dat boeren de biet graag telen omdat ze kosten besparen op de onkruidbestrijding. Monsanto heeft de transgene biet bestand gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.

In de uitspraak van de rechtbank staat dat de bieten niet meer gezaaid mogen worden na 13 augustus 2010. De bieten die vóór die datum zijn gezaaid mogen nog wel worden verwerk tot suiker.

De rechtbank vindt dat het Amerikaanse ministerie van landbouw eerst moet aantonen dat de teelt van de transgene bieten geen negatief effect heeft op grond, water, plant of dier. Pas daarna kan de biet een nieuwe toelating krijgen. De Amerikaanse suikerindustrie hoopt dat de transgene biet een nieuwe toelating krijgt voordat de akkerbouwers in het voorjaar weer suikerbieten gaan zaaien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Als komend voorjaar de RR bieten weer worden toegelaten is het onderzoek m.b.t. de eventuele schade aan de natuur wel zeer snel gedaan. We zien dat het probleem bij van uitkruisen bij koolzaad na ca. 20 jaar duidelijk is geworden en dat doen ze bij bieten in 20 weken. Hier gelooft toch geen hond van dat het een serieus onderzoek is? Welek onderzoekers moeten hier weer beter van worden??

Of registreer je om te kunnen reageren.