Home

Achtergrond 186 x bekeken

Ramadan begint

De vastentijd voor moslims, de zogenoemde ramadan, begint woensdag.

Tijdens de maand ramadan hadden de eerste openbaringen van de Koran aan de profeet Mohammed plaats. In die maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang om de ziel van zonden te reinigen en te bezinnen. Dat doen de gelovigen door niet te eten, drinken, roken, vrijen, vloeken of te roddelen.

Voor het ochtendgloren eten moslims de sahoor, een ontbijt. Na zonsondergang is het tijd voor de iftar, het avondmaal dat families en vrienden vaak samen nuttigen. De ramadan is één van de vijf zuilen van de islam naast de getuigenis, het gebed, de bedevaart en het geven van aalmoezen.

Er staan tal van ramadanfestiviteiten op het programma. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam worden iftarmaaltijden uitgedeeld. Tal van moskeeën door het hele land houden speciale avonden voor niet-moslims waarbij moskeegangers samen met hen een iftarmaaltijd eten.

Het Suikerfeest is het einde van de ramadan. Dat begint op de eerste van de tiende maand van de islamitische kalender (10 september), wanneer de eerste sikkel van de nieuwe maan zichtbaar wordt.Op de laatste dag van de ramadan of de eerste ochtend van het Suikerfeest gaan veel moslims naar de moskee voor het uitspreken van het feestgebed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.