Home

Achtergrond 22 reacties

Rabobank verwacht groot tekort tarwe

Er ontstaat dit graanseizoen op de wereld een tekort van 11,7 miljoen ton tarwe.

Daardoor blijven de tarweprijzen schommelen rond het huidige hoge niveau. Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport naar aanleiding van de hectiek op de tarwemarkt van afgelopen week. Volgens analisten van de Rabobank stijgt het tarweverbruik dit graanseizoen 2010/2011 naar 656 miljoen ton. "Daardoor ontstaat een tekort van 11,7 miljoen ton tarwe. We verwachten echter dat de wereldhandel in tarwe gaat afnemen. Er wordt minder tarwe verwerkt in veevoer en door de hoge tarweprijzen zullen importerende landen hun voorraden aanspreken om de import te beperken."

De tarwevoorraad krimpt dit seizoen van 193 miljoen naar 179 miljoen ton, verwacht de bank. "De tarwevoorraad is groot genoeg om de productiedaling op te vangen. De verhouding tussen tarwevoorraad en verbruik is nog altijd veel hoger dan in 2007/2008. De huidige prijzen lijken wat aan de hoge kant. Maar het kan snel veranderen. Rusland oogst niet alleen 25 procent minder tarwe. De droogte belemmert ook de inzaai van het nieuwe graangewas. En het is nog lang niet zeker hoeveel tarwe Australië en Argentinië gaan produceren. De tarwemarkt blijft kwetsbaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spuit

  Herkauwer doet gewoon een heel vreemd stukje geschiedschrijving. Wat mensen, feitjes en namen noemen en dan doen alsof dat de waarheid, de oorzaak is. Mag ik opmerken dat gebrek aan eensgezindheid onder boeren door alleen al het verschil in geloof reeds lang voor Koekoek voor een heel grote kloof zorgde?

 • no-profile-image

  gert

  Rabobank speculeert ook al in graan !

 • no-profile-image

  exact

  Klinkt logisch Hans. Ik doelde meer op de situatie waarbij voedselprijzen de inflatie enorm stuwen. In dat geval wordt het voor ons eenvoudiger bestaande schulden weg te werken. Ik zie dit niet zou gauw gebeuren, maar het zou mooi zijn. De adder zit hem voor ons in het afsluiten van nieuwe leningen bij een situatie van biflatie : idd. een hogere rente, alle kosten voor inputs omhoog, geen lange termijn stijging van onze opbrengstprijzen en, het beroerdste: daling waarde onderpand. Zo wordt het alleen maar moeilijker om bestaande schulden weg te werken en nieuwe leningen in beschreven situatie aan te gaan. Dé manier om alle scenario's te lijf te gaan is m.i. langjarig je schuldrente bij de bank vastleggen. Dat is iets waar iedereen vandaag zijn slag mee kan slaan. Zou niet weten hoe je nog goedkoper je leningen kunt vastleggen in de toekomst. Tarieven zijn historisch gezien laag. Dus om geweeklaag te voorkomen over vijf jaar...

 • no-profile-image

  hans

  Snapt dan niemand dat alle paniek de afgelopen week puur door speculanten wordt aangewakkerd? Rusland stopt export was het bericht.... Lees alleen nergens terug dat ze 1 dag voor dag bericht (ja 1 dag!!!) nog een paar honderdduizend ton verkocht hebben aan egypte en ik meen libanon!
  Er zal heus wel iets minder tarwe komen, daar is geen twijfel, maar absoluut niet in die mate als dat wij nu met z'n allen moeten geloven. Denken we trouwens ook nog aan al die interventievoorraden die nog boven de markt zweven?? Komt ook nog terug hoor dit jaar!

 • no-profile-image

  exact

  Nou Jan, je dicht de Rabo wel heel veel macht toe als je denkt dat zij ervoor kunnen zorgen dat graanprijzen gaan stijgen. Dat zou mooi zijn voor akkerbouwers die al jaren zwaar onderbetaald slaaf zijn van de verwende consument waar jij er blijkbaar ook een van bent. Als ze al in staat zouden zijn dit 'kunstje' te flikken, dan ben ik ze bij deze erg dankbaar, dat is ook een bloedend feit...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hé hé Exact, eindelijk zie jij het licht? Die boerenvakbond had er al tientallen jaren geleden moeten komen, maar dat werd versjteerd door Hendrik Koekoek, die de 'Kwestie Hollandscheveld' aangreep om vat te krijgen op het samengeraapte stelletje klagende en kleumende keuters dat toen de Boerenpartij vormde. In plaats van constructief en eendrachtig te gaan werken aan een overkoepelende organisatie die van en voor de boeren was en die maatschappelijk breed gedragen werd, ontstonden er stammenoorlogen tussen Koekoeks Boerenpartij en de 'Vrije Boeren' onder voorman Evert Jan
  Harmsen. Die tweespalt duurde voort totdat er in de boerensmeltoven hetzelfde was gebeurd wat plaatsvindt bij het verhitten van metalen: ieder element voegde zich bij substanties van gelijke aard. Dus gereformeerd bij streng bijbels, hervormd bij wat wereldlijker en katholiek....etc. Dat was natuurlijk een prima voedingsbodem voor het onstaan van sectarische belangenverenigingen en die kwamen er dan ook. En zij functioneerden van meet af aan voor geen centimeter. Zodat alles uiteindelijk werd samengevoegd in LTO. En ja, wat toen gebeurde was voorspelbaar. LTO werd groot en wat groot is trekt altijd parasieten aan. En aldus geschiedde! Daarom gaat het zoals het gaat en zullen de boeren nooit een eenheid vormen!

 • no-profile-image

  exact

  Han, het zou ook voor een ondernemer met een schuldpositie toch geweldig nieuws moeten zijn? Jammer genoeg zijn vele scenario's denkbaar, die een stuk beroerder kunnen uitpakken. Dan denk ik in de richting van biflatie, waarbij (globaal) met name aan de kostenkant inflatie optreedt en aan de opbrengstenkant deflatie. Ontwikkelingen nu in de landbouw wijzen niet meer in die richting, doch tijden veranderen snel. Enkele maanden geleden waren we in ieder geval veel somberder.

 • no-profile-image

  Han

  Is het niet een logisch gevolg van het beleid dat er steeds meer tarwe nodig is dan er te verbouwen is op korte termijn. Meer mensen om te voeden en meer en meer Bio brandstof op basis van graan. om dan te voorspellen dat er een te kort komt, omdat de productie niet zo snel mee kan stijgen lijkt me voor iedere boer een eenvoudige opgave, heb ik geen >dure, Rabo jongens voor nodig. Maar nu heeft het bericht wel meer inpaxt en zal het voor Rabo eenvoudiger worden om zijn agrarische projecten in verweggistan gefinancierd te krijgen door speculatieve investeerders.

 • no-profile-image

  Bert-Jan

  Hoezo huidige HOGE niveau. Gewoon een normaal niveau waar de huidige tarweprijs nu op zit dunkt me.

 • no-profile-image

  exact

  Je kan het Rabo toch moeilijk kwalijk nemen dat hij meewerkt aan een positieve stemming? Het zou zo maar kunnen dat ze gelijk hebben, maar de prijs helpen ze niet maken, anders hadden ze dat in het verleden toch ook gekund? Prijs maken uiteindelijk alle boeren met hun productie en die was afgelopen jaren blijkbaar te hoog, waardoor akkerbouwers hier en elders beneden kostprijs moesten werken. Dat is geen geklaag van boeren, maar keiharde realiteit. Als we verenigd waren als werknemers in een vakbond lag de wereld al lang plat totdat we betere prijzen hadden afgedwongen.

 • no-profile-image

  pete

  Hallo Exact, weet U wel dat de RABO diezelfde berichten ook in het buitenland verspreid? Dat word toch gelezen en dan zijn er altijd mensen die het geloven. Maar het is gewoon een feit dat tot na de oogst eraf is, de ramingen een gok zijn. Achteraf valt het altijd wel mee. Want ook al hoor je slechte berichten over oogsten, meestal is het is het een relatief klein deel van het wereldlijke landbouwareaal wat te lijden heeft onder droogte of wateroverlast. Grote prijststijgingen ziijn derhalve meestal het werk van speculanten op de graanmarkt.

 • no-profile-image

  exact

  Oh zit dat zo? Goed, weten we dan ook weer. Wat kun je toch lekker simplificeren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert, boze tongen beweren dat de 'stropdassen in uitvaartcostuum' (zijnde het modale voetvolk ten burele van de Rabobank) niet goed hebben opgelet en nu al vijf jaar enkel Moederkoren hebben geoogst. Omdat de directie een vrouwvriendelijker personeelsbeleid voorstond. Vijftien jaar geleden!!! Het is voor De Jager (en het echtpaar Rutte-Verhagen) te hopen dat er straks niet weer een bank voor hulp aanklopt!

 • no-profile-image

  Han

  Zouden de burgers worden voorbereid op een onvermijdelijke inflatie ronde? Al deze berichten bereiden ons voor op een prijsstijgign van het voedsel en daarmee van de lonen en ga maar door. Is de inflatie eenmaal een feit wordt aflossen van "oude" staatsschulden allen maar "goedkoper".

 • no-profile-image

  John Mauldin

  kijk eens nr Japan.... die zitten al 20 j aan 0% rente, hebben deflatie ( waarde aandelen, huizen) als pudding in mekaar gezakt. Ook wij gaan daarnaartoe. 10 jaar van 0 % groei. De schuldopbouw in het westen ZAL en MOET weggewerkt worden, en dit gaat met véél pijn zijn a la jaren 30'. Hoe dit voor de landbouw zal uitpakken, weet géén kat, hoe zou rabo het weten!Google maar eens naar boen genoemde economist- die 2.000.000 lezers heeft en je weet al wat méér.Het wordt belangelijk,voor IEDER!

 • no-profile-image

  Bert

  kaasje voor de speculanten weer.Lees af gelopen week de berichten op internet per dag. 1 a 2 mails minimaal met graan tekort.zelfde dag -dagen 1of 2 minimaal berichten met graan zat.Duidelijk de speculanten zijn weer volop in harnas.Dit jaar graan zat en voor de Ruslanden kwam het goed uit lagere opbrengst dit jaar.In Kaz zit nog op papier dil 7 miljoen ton graan. nog beetje meer en hebben zat voor hier dit hele jaar en volgend jaar en kan nog dik 6 miljoen ton exporteren zonder schade in land.Ik ga ook maar graan kopen op papier en in jan of zo verkopen brengt meer op dan zelf telen.Pure opgeblazen zaak weer.

 • no-profile-image

  Han

  Exact. Als ondernemer gaan bij inflatie de kosten voor inputs en rente doorgaans omhoog. Bij de overheid met hun staatsobligaties met vste rente geld dit niet. Dat zij weer even vrolijk nieuwe leningen sluiten om "leuke" uitgaven te finacieren zal duidelijk zijn. Dit kan ook want de staatsschuld daalt procentueel immers en op die wijze komt er weer ruimte voor nieuwe leningen. Bij een bedrijf zal er so wie so een onderpand moeten zijn dat de oude en nieuwe leningen dekt.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ach ja, de RABO heeft het berekend! En wat wil dat betekenen? Zij zorgen gewoon voor paniek en daardoor stijgen de graanprijzen meteen. Zulke kunstjes flikken ze al jarenlang. Want via allerlei listige leen- en afbetaalconstructies komt een flinke poep van het teveel verdiende paniekgolfgeld toch weer in de Rabokluizen terecht. That's a bloody fact!

 • no-profile-image

  gert

  Rabobank verwacht hoge graanprijzen ,hoge melkprijzen ,hoge vleesprijzen,alles wat de boer graag wil horen

 • no-profile-image

  farmer

  Beste mensen, het graan ier er gewoon niet....
  Hier is veel verzopen en in Rusland en China verdroogd. Voorraden zijn er alleen op papier. En dat is geen product, maar een cijver. Zoals de "elevator guy" in Manitoba tegen mij zei: " It is not in our elevator and not in your bin, where is it ??"

 • no-profile-image

  exact

  Toch is het hoe dan ook maar een profeet die brood eet. Naast hem vele andere meningen van erkende goeroes.

 • no-profile-image

  Han

  Als er inflatie optreedt is het te hopen dat d eboeen hun producten zo lang vast kunnen houden dat ze hun geld direct kunnen vast zetten in diesel, kunstmest etc. om de inflatie zo veel mogelijk buiten hun bedrijfs gebeuren te houden. Ik heb hier goede voordelen van gezien in Wit Rusland toen de inflatie daar per dag werd gemeten omdat anders het percentage ongeloofwaardig was. De zelfstandig boeren in dat land zetten hun geld direct om in >waarde< vaste goederen, inputs en / of bouwmaterialen (deze laatste wilde iedere burger hebben voor zijn huis of tuinhuisje).

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.