Home

Achtergrond 6 reacties

Rabo: tarweprijs stijgt verder

De Rabobank verwacht een verdere stijging van de tarweprijzen in dit seizoen. In het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde tarwenotering op de termijnmarkt in Chicago 135 euro per ton.

In het derde kwartaal stijgt dat naar $ 6,50 per bushel (188 euro per ton) en in het vierde kwartaal naar 7 dollar per bushel (202 euro per ton), verwachten analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research.

De reden van de prijsstijging is dat de geschatte tarweproductie in Rusland voortdurend wordt verlaagd. Bovendien is het groeiseizoen in Argentinië, de tweede tarwe-exporteur van het zuidelijk halfrond, slecht van start gegaan door droogte in de westelijke graanregio’s. Ook de tarwegewassen in West-Australië hebben een terkort aan water.

Op het noordelijk halfrond constateert de Rabobank dat alleen de VS veel tarwe oogst. De productie in Canada, de EU en de landen rond de Zwarte Zee vallen erg tegen.

Ook het nationale bureau voor de statistiek in China heeft afgelopen weekeinde aangegeven dat de graanproductie gaat tegenvallen door overstromingen. In andere regio’s in China heeft het graan last van droogte. In juli heeft China een recordhoeveelheid mais gekocht op de wereldmarkt. Ook de behoefte aan tarwe zal toenemen. China is één van de grootste tarweproducenten ter wereld. Het land heeft verreweg de grootste tarwevoorraad ter wereld.

De Rabobank schat de wereldproductie aan tarwe op 639 miljoen ton tarwe. Dat is 5 miljoen ton minder dan de International Grains Council vorige week voorspelde. Volgens de Rabobank daalt de verhouding tussen voorraad en verbruik van tarwe naar 21,5 procent.

Toch verwachten de Rabo-analisten niet dat de tarweprijzen van 2007/2008 worden gehaald. ”De verhouding tussen voorraad en verbruik is dit seizoen lager dan de 25,5 procent van vorig seizoen 2009/2010. Maar in 2007/2008 lag de verhouding op 17 procent.”

Productie VS

Volgens de Rabobank is het vooral de hoge productie in de VS die de balans op de tarwemarkt enigszins in evenwicht houdt. ”De groeiomstandigheden zijn daar uitstekend geweest.”

Het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelde in de prognose van juli een scherpe daling van de wereldtarweproductie naar 645,7 miljoen ton. Die daling is nog groter, verwacht de Rabobank. ”USDA overschat de productie van tarwe in Rusland, Australië en de Europese Unie.”

Voor Argentinië ging USDA nog uit van een tarweproductie van 12 miljoen ton. De Rabobank betwijfelt of het land dat gaat halen. ”Het groeiseizoen is daar net begonnen. In de westelijke graanregio’s heeft het jonge graangewas last van droogte.”

De tarwemarkt wordt verder beïnvloed door de productie in Rusland, die ondanks andere berichten van de overheid, door analisten steeds lager wordt ingeschat. Rusland heeft een exportverbod ingesteld, terwijl Kazachstan en Oekraïne de export steeds meer bemoeilijken.

De maisprijzen worden omhoog getrokken door de ontwikkelingen op de tarwemarkt, verwacht de Rabobank. ”Tijdens de oogst kunnen de maisprijzen tijdelijk onder druk staan. Maar de vraag vanuit de voersector en de ethanolproducenten zorgt voor oplopende prijzen in dit seizoen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Te Triest

  prijsvorming en prijsverwachtingen ontstaan bij de gratie van oogstramingen en inschattingen van toekomstige vraag en aanbod .
  Typisch dat sommige mensen alleen maar negatief kunnen reageren , ipv. anticiperen en er hun voordeel mee doen

 • no-profile-image

  exact

  Klopt, Tinus. Vraag me af wat het nut is van dergelijke hotemetoten bij de bank. Zolang dergelijke types daar rond mogen lopen gaat het veel te goed met de bank. Maar het is wel zo dat een stijgende tarweprijs hoop en lucht en perspectief geeft aan de gehele plantaardige sector. Dat merk je direct aan de stemming. Dat op zich is ook wel eens fijn, maar daar hebben we dergelijke stropdassen niet voor nodig.

 • no-profile-image

  exact

  Dat is zo, maar de bedrukte stemming is wat verdwenen doordat sommige tarwe rond de 20 cent is verkocht en de prijs nu nog altijd een cent of 8 hoger is dan een jaar geleden. Wat de Rabo allemaal verkondigt, ach, daar eet geen boer brood van. Trouwens, met de prijzen van nu is het nog steeds geen vetpot voor de akkerbouwers, maar een beetje betere stemming is een vandaag wel een feit.

 • no-profile-image

  gert

  Rabobank maakt graag de boeren blij met dit soort berichten

 • no-profile-image

  tinus

  2 jaar geleden op een pluimveesymposium vd rabo voorspelde B van Hout vd Rabo dat 1 duur granenjaar altijd zal worden gevolgt door 5 goedkope jaren. En zie daar de nieuwe voorspellingen. Wat heb je toch aan zulke glazenbolkijkerij, niemand weet het, als je dat maar weet.

 • no-profile-image

  gert

  Er werd de laatste jaren minachtend over de Nederlandse graanproduktie gedaan en er werd gezegd dat we het graan maar beter in Oost-Europa konden verbouwen,maar dat is dit jaar al gelogenstraft door de natuurrampen en branden in Oost- Europa

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.