Home

Achtergrond 159 x bekeken

Publicatie NSB-kranten door KB niet strafbaar

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag mag nazistische kranten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals die van de NSB, op internet zetten.

Dit is niet strafbaar, omdat het gaat om zakelijke berichtgeving. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vandaag geantwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Publicatie van mogelijk discriminerende teksten is strafbaar, maar de uitzondering voor zakelijke publicaties is gemaakt om voorlichting mogelijk te maken. De publicatie moet dan wel zorgvuldig gebeuren. Het ministerie van Justitie overlegt daarover nog met de KB.

Er kan een waarschuwing komen voor online lezers en het downloaden van de teksten zou belemmerd kunnen worden, als dat technisch mogelijk is.

Tijdens overleg dit voorjaar brachten medewerkers van het ministerie van Justitie in een eerste inschatting naar voren dat het openbaar maken van de teksten strafbaar zou kunnen zijn en dat het Openbaar Ministerie (OM) vervolging zou kunnen instellen. Nadat hij zijn oor te luisteren heeft gelegd bij het OM, komt Hirsch Ballin tot de conclusie dat publicatie niet strafbaar is.

De 'foute' publicaties uit de oorlog zijn onderdeel van het digitaal krantenarchief dat de KB sinds dit voorjaar aan het bouwen is. Landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten van de afgelopen vierhonderd jaar komen op internet te staan. Deze krantendatabank (kranten.kb.nl) is gratis te raadplegen en zal uiteindelijk acht miljoen krantenpagina's bevatten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.