Home

Achtergrond 249 x bekeken 3 reacties

Provincie schrapt gemeenten in ’glasplan’

De provincie Zuid-Holland schrapt een aantal gemeenten als mogelijke vestigingsplaats voor glastuinbouw.

Gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) doet dat omdat de maatschappelijke weerstand in de gemeenten Brielle, Westvoorne en Kaag en Braassem tegen kassen te groot is.

Dat liet hij gisteravond weten na overleg met de Statencommissie Economie. Met andere gemeenten waar mogelijk nog extra kassen kunnen worden gebouwd, gaat de provincie de komende weken in gesprek.

Gedeputeerde Staten (GS) hebben in het college-akkoord ingezet op het behoud van 5.800 hectare voor de glastuinbouw. Door sanering is het teeltareaal in Zuid-Holland echter teruggelopen tot ruim 5.100 hectare. Provinciale Staten hebben daarom GS gevraagd een onderzoek te doen naar gebieden waar extra kassen kunnen komen voor de glastuinbouw.

Twee voorstellen van GS hebben tot beroering geleid in gemeenten als Brielle, Westvoorne, Nieuwkoop en Hoeksche Waard. Wethouders, actiegroepen en particulieren uit deze gemeenten protesteerden gisteravond tijdens de commissievergadering tegen de voornemens van GS.

De gemeenten voelen zich voor het blok gezet door de provincie. Wethouder Ies Klok van Westvoorne stelde tijdens de bijeenkomst dat de voorstellen van de provincie niet in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan voor zijn gemeente.

Polderlandschap

Burgers spraken hun zorg uit over het karakteristieke polderlandschap dat zou worden aangetast door glastuinbouw. Bovendien vrezen inwoners van de steden een flinke vermindering van de waarde van de woningen in de aangewezen gemeenten.

Vertegenwoordigers van de glastuinbouw beklemtoonden dat het van groot belang is dat hun sector in Zuid-Holland voldoende areaal behoudt. De tuinders zijn bang dat een verdere verkleining van de kerngebieden in de provincie de leidende positie van Nederland op dit gebied aantast.

Volgens GS kan met herstructurering van de glastuinbouw in Zuid-Holland al ruim 150 hectare worden gewonnen. Zo’n 250 hectare kan worden uitbesteed aan de provincie Noord-Holland. Diverse fracties spraken al hun voorkeur uit voor een scenario waarin de provincie Zuid-Holland genoegen neemt met deze stappen. In dat geval zou het teeltareaal uitkomen op bijna 5.400 hectare.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  subsidie op subsidie

  Hopelijk blijven Brielle en Westvoorne nu eens een keer uit de glasplannen van de Provincie. Kan GS niet gewoon hun college-akkoord bijstellen i.v.m. economische crisis en voortschrijnend inzicht? Er staat toch zat tuinderijen leeg die te oud zijn of gewoon failliet. Zuid Holland is te vol voor dit soort bedrijven!

 • no-profile-image

  subsidie op subsidie

  Hopelijk blijven Brielle en Westvoorne nu eens een keer uit de glasplannen van de Provincie. Kan GS niet gewoon hun college-akkoord bijstellen i.v.m. economische crisis en voortschrijnend inzicht? Er staat toch zat tuinderijen leeg die te oud zijn of gewoon failliet. Zuid Holland is te vol voor dit soort bedrijven!

 • no-profile-image

  subsidie op subsidie

  Hopelijk blijven Brielle en Westvoorne nu eens een keer uit de glasplannen van de Provincie. Kan GS niet gewoon hun college-akkoord bijstellen i.v.m. economische crisis en voortschrijnend inzicht? Er staat toch zat tuinderijen leeg die te oud zijn of gewoon failliet. Zuid Holland is te vol voor dit soort bedrijven!

Of registreer je om te kunnen reageren.