Home

Achtergrond 4 reacties

Prognose tarwe nog lager

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor tarwe met 15,4 miljoen ton verlaagd naar 645,7 miljoen ton.

Daardoor groeit het tekort aan tarwe dit seizoen naar 19 miljoen ton. Analisten waren uitgegaan van een verlaging van 11 miljoen ton. De verlaging ten opzichte van de vorige prognose van 9 juli wordt veroorzaakt doordat de tarweproductie in Rusland, Oekraïne en Kazachstan tegenvalt. Rusland oogst door de droogte 8 miljoen ton tarwe minder dan gedacht. De tarweproductie in Oekraïne zakt met 3 miljoen ton als gevolg van de vele regen die daar nu valt en voor Kazachstan bedraagt de verlaging 2,5 miljoen ton. De EU oogst 4,3 miljoen ton mindere tarwe dan half juli werd verwacht, stelt het USDA.

Alleen de tarweprognoses voor de VS, Australië, India en Oezbekistan zijn verhoogd. Maar dat is lang niet genoeg om de tegenvallende opbrengsten in andere landen op te vangen. Als gevolg hiervan is de wereldwijde voorraad tarwe aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2011 gekrompen naar 174,8 miljoen ton. Dat is minder dan de eindvoorraad vorig seizoen, maar nog altijd 50 miljoen ton méér dan in seizoen 2007/2008 toen de krappe voorraad de graanprijzen omhoog joeg.

De termijnmarkt in Parijs reageerde vandaag met hogere noteringen voor tarwe en mais op de jongste USDA-prognose. Ook de termijnmarkt in Chicago startte vandaag de handelsdag met hogere noteringen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  robert

  altijd bezig over buitenland tarweprognoze en voorraden en hier is minder dan de helft binnen en de weersomstandigheden laten geen beterschap zien ,gaat de prognoze dadelijk ook 50% naar beneden voor deze streek wat dan

 • no-profile-image

  exact

  Wat wij in onze kleine landjes presteren is totaal niet van belang in de graanmarkt.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  in rusland is een kwart van de oogst verbrand.

 • no-profile-image

  c

  altijd vergelijken met 2007! 25 jaar terug waren we even duur. nu is de opbrengst wel véél hoger, nog een geluk de kosten zijn maar verdrievoudigd...er zit nog méér in't vat! de ramingen gaan alsmaar bijgesteld worden ...nr beneden om dan toch op die enige magische dag het ballonetje te laten barsten.ik zie er al naar uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.