Home

Achtergrond 296 x bekeken 9 reacties

Productschap in politieke storm

Voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis kijkt met spanning naar de vorming van een kabinet van VVD en CDA, bleek zaterdag tijdens de Visserijdagen in Harlingen.

De liberalen zijn voor de afschaffing van de productschappen, omdat bedrijven verplicht zijn de heffingen van de schappen te betalen. Het CDA is daarentegen een voorstander van de productschappen.

"Politieke partijen denken wisselend over ons voortbestaan. Hoe een en ander zijn beslag zal krijgen in het nieuwe kabinet is natuurlijk afwachten,'' aldus Faber in zijn toespraak.

Hij maakte duidelijk dat zijn productschap er alles aan wil doen om de vissers niet onnodig op kosten te jagen. "We hebben in het dagelijks bestuur afgesproken dat het totaal van de heffingen de komende vier jaar niet mag stijgen.''

Faber pleitte ook voor meer samenwerking tussen de productschappen, onder meer op het gebied van huisvesting en juridische zaken.

De voorzitter van het productschap zei dat de politieke discussie over het bestaansrecht van de productschappen heeft geleid tot een herbezinning op de taken en op de doelmatigheid van de uitvoering daarvan. Het is aan de productschappen om aan te tonen dat ze toegevoegde waarde hebben voor de ondernemers. "Het productschap is er voor de ondernemers en niet andersom,'' aldus Faber. Het productschap moet volgens hem die taken uitvoeren, waar de vissers en hun organisaties om vragen.

Theo Meijer, voorzitter van een aantal productschappen, roept in een reactie de politiek op om nu nog geen beslissingen te nemen. In 2011 moet een zogeheten draagvlakonderzoek uitwijzen of de productschappen voldoende steun hebben van de ondernemers die de heffingen betalen. Meijer zegt zich "enige zorgen'' te maken over de discussie om te komen tot bezuinigingen bij de overheid.

Een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw zegt in een reactie dat de ondernemers in de diverse sectoren voorstander zijn van het behoud van het productschap en ook hij pleit voor het afwachten van het draagvlakonderzoek. Afschaffen van productschappen zou volgens hem betekenen dat er in een tijd van bezuinigingen meer ambtenaren bij moeten komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  evert

  afschaffen al die amtenaren stuur ze maar gelijk met de ouwe CDA lullen naar de oostvaardersplassen zonder bij voeren

 • no-profile-image

  fries

  afschaffen in huidige vorm.

 • no-profile-image

  bert

  lto zit er vion, construktor. allemaal lto.
  veeeeeel petten

 • no-profile-image

  voor een eerlijke

  In de productschappen zitten ze er alleen voor hun eigen hachje. Het word tijd dat deze organisaties eens goed doorgelicht worden, en bekeken worden op de toegevoegde waarde.

 • no-profile-image

  nn

  afschaffen

 • no-profile-image

  Realist

  Een draagvlakonderzoek is volslagen waardeloos als daarin alleen kritiekloze
  vragen staan waarop je mag antwoorden met goed/beter/best. (zoals enige jaren terug)

 • no-profile-image

  wij willen helderheid

  Word lid van http://www.agrarischmanifest.nl/Contact/ en afschaffen die productschappen. Vooral Pvis is verweven met vriendjespolitiek. In Brabant is een tilapiaproject opgestart en voor dat 1/4 van het project klaar was schakelen ze over op meerval (expliciet uitgesloten) en Pvis draait en draalt om het project van hun bestuurslid buiten de gerechtelijke procedures te houden. Zelfs in de rechtbank staan ze te liegen.
  klik hieronder maar op de volgende linken.http://www.nieuwspost.nl/s-hertogenbosch/worden+kleine+meervalkwekers+brodeloos+gemaakt+door+vriendjespolitiek+bij+het+ministerie+van+landbouw%3F/ en http://visserijnieuws.punt.nl/?id=406604&r=1&tbl_archief=&

 • no-profile-image

  no nonsens

  maak de bijdrage vrijwillig en we zullen zien wat het draagvlak is, kunnen we meteen besparen op het draagvlakonderzoek.

 • no-profile-image

  Bloemetje bloemetje

  De kluit ambtenaren die we in leven moeten houden is zonder het PT ook groot genoeg. En Boemen Buro Holland zal zonder Productschap Tuinbouw ook wel kunnen draaien

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.