Home

Achtergrond 163 x bekeken

Problemen exportinspectie BKD/PD

Bij de aanvang van het exportseizoen krijgt handelsbond Anthos veel reacties over de wijze waarop door de BKD en de PD de exportinspecties worden uitgevoerd.

Dat leidt volgens de bond tot irritaties. Het bedrijfsleven ervaart dat er strikter wordt gekeurd en dat er relatief veel tijd wordt besteed aan de controles van de documenten. Dat hangt overigens ook samen met het vaststellen van de identiteit van een partij aan de hand van de partijnummers. Daarnaast bereiken de bond berichten dat er aan de kant van het bedrijfsleven de indruk bestaat dat de striktere controles binnen het preclearance programma USA/Canada worden uitgevoerd op verzoek van de Amerikaanse en de Canadese PD.

Het feit dat er strenger gecontroleerd wordt, heeft voornamelijk te maken met het verscherpte toezicht dat de PD uitvoert op de verrichtingen van de BKD ten tijde van de exportinspecties. Dat leidt ertoe dat er intensiever en vaak langer wordt gecontroleerd en bovendien wordt door de PD extra mankracht ingezet voor de audit van de reguliere inspecties door de keurmeesters van de BKD.

Anhos zegt niet gelukkig te zijn met de striktere controles en onderhoudt nauwe contacten met de BKD en de PD over het verloop van de keuringen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.