Home

Achtergrond 222 x bekeken 2 reacties

Proberen waard

Het mag geen verrassing heten: het ministerie van LNV wordt waarschijnlijk opgeheven.

VVD, CDA en PVV willen het departement samenvoegen met Economische Zaken.

De vraag is wat dit voor de sector betekent. LTO vreest dat de land- en tuinbouw minder goed zullen zijn vertegenwoordigd in het buitenland en wijst op de aanstaande onderhandelingen voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Volgens voorzitter Albert Jan Maat is het schrappen van het ministerie nadelig voor de agrarische sector in het bijzonder en de Nederlandse economie in het algemeen.

Dat staat echter allerminst vast. De kans is groot dat landbouw in de nieuwe opzet een vakminister of staatssecretaris krijgt, waardoor er wat betreft vertegenwoordiging geen probleem hoeft te ontstaan. Bovendien ligt het niet voor de hand dat een bundeling met EZ schade aan de economie zal opleveren; eerder het tegenovergestelde.

Veel boeren zullen niet rouwig zijn om het ter ziele gaan van LNV. Zij beschouwen het departement als een verlengstuk van de natuurlobby en ergeren zich aan bureaucratie en administratieve lasten. Niet zonder reden stemden zij massaal VVD en  PVV. Of het fusiedepartement beter zal functioneren dan de twee afzonderlijke ministeries, moet nog blijken. Het is in elk geval het proberen waard.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  weekend melker op eigen

  lnv is niet vreemd aan veranderen.
  op eigen houtje hebben deze van eu inkomensondersteuning/compensatie/toeslagen veranderd in gewasperselen toeslagen.het is dan voor lnv niet onoverkommelijk als deze bij economische zaken binnentreedt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Of het fusiedepartement beter zal functioneren.....slechter kan in elk geval niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.