Home

Achtergrond 8 reacties

Prijspiek hoort bij structurele wijziging markt

De prijspiek voor tarwe is onderdeel van een structurele verandering in de markt, met blijvend hogere prijzen voor waarschijnlijk brood, bier en vlees.

Dat zegt grondstoffenanalist Dirk-Jan Kennes van de Rabobank op Radio 1. De wereldbevolking groeit en wordt steeds welvarender. "We zullen moeite hebben om aan de vraag te voldoen", aldus Kennes in een reactie op recordhoge graanprijzen. Voor voedingsconcerns betekent dit hogere grondstofkosten, terwijl veehouders zich geconfronteerd zien met hogere voerprijzen.

Op langere termijn kunnen niet alle kostprijsverhogende elementen worden gecompenseerd door een hogere efficiëntie, aldus Kennes. De prijs voor voedsel gaat daarom omhoog.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  De Rabo specialisten eten ook gewoon BROOD. Er liggen nog vele miljoenen ha's land ongebruikt op de wereld, deze gronden in weer cultuur brengen, is alleen interessant bij een structurel hoger prijsniveau dan de afgelopen jaren.
  in bv. Rusland zijn veelal de onvruchtbare zandgronden uit productie gebleven na de in een storting van het systeem. Hier is en duidelijk hogere prijs peil voor landbouw producten nodig om financiers te interesseren. Deze mannen denken toch in rendementen van >10 % onder normale omstandigheden bij de grote oogst risico's die men in Oost Europa loopt door het zeer grillige klimaat.

 • no-profile-image

  c

  @kippie en zandboer: die ontrekking in nederland van pakweg 100.000 ha door onderwaterzetting en "nieuwe"natuur, wordt door de volgende generatie afgschoten als de grootste stommiteit van de nederlandse geschiedenis. jullie politiek dieprood systeem(nee niet groen) zal inklappen als een kaartenhuis.
  Honger en dorst worden themas van de toekomst, Jim Rogers heeft overschot van gelijk. Onttrekking van landbouwgrond wereldwijd( infrastrucuur, woestijnvorming, enz) gaat sneller dan nieuwe grond ontginnen. Eénmaal beton, altijd beton!De graanprijzen gaan in de toekomst zeker nog terug zakken naar 110 euro,.....maar ook 350 euro staat voor de deur. er zijn machten( het grote geld ) aan het werk, die alles kunnen maken of breken, riemen vast jongens.

 • no-profile-image

  kippie

  prijsschommelingen zijn van alle tijden , kijk maar naar de legsector , 1,5 jaar prima prijzen , nieuwkomers en uitbreiders zorgen weer voor 105 % productie in de EU.
  En weg is de prijs , gehalveerd in een maand of 4.
  En zo gaat het ook met de graanmarkt , volgend jaar wordt er weer meer gezaaid en klapt de prijs weer onderuit.
  Niets bijzonders , alleen jammer dat speculanten hier fiks aan meewerken door de "vraagkant " fictief te verhogen.
  Ook in 2007 was dit zo , in 2008-2009 waren de bergen graan niet op te slaan .
  Dus geen paniek.
  Groeiende wereldvraag een probleem ?
  Zolang men goede landbouw grond ontrekt voor natuur/water zal het wel los-lopen.

  kippie ( lust ook graan)

 • no-profile-image

  Westbrabander

  De prijspiek van oogst 2007 was ook structureel volgens de deskundigen van onder andere de Rabobank, daar hebben we de twee daar op volgende jaren weinig van gemerkt. We kunnen beter uitgaan van meer pieken maar ook diepere dalen in graanprijzen. Ik hoop echter wel dat ze eindelijk een keer gelijk hebben.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Een paar honderd ha. voor natuur? Het gaat om 700.000 ha, beste Zandboer.

 • no-profile-image

  exact

  We weten toch met zijn allen dat de prijs voor een brood maar voor een fractie bepaald wordt door de graanprijs (7-9%). Daarbij genomen dat brood 2-3 jaar terug nooit meer goedkoper werd, hoeft de consument niet meer te gaan betalen. Idem dito bij friet. Daar is % grondstofkosten van de kostprijs nog lager. Vele prijsverhogingen werden zelden gevolgd door prijsverlagingen. Iedereen lijkt zijn structurele graantje uit dit gebeuren te willen meepikken. De bakerpraatjes moeten doorprikt worden.

 • no-profile-image

  zandboer

  He Kippie , in NL onttrekt men een paar honderd ha voor natuur en woningbouw.
  In Zuid-Amerika worden dagelijks honderden ha bos gekapt. In de voormalige ussr worden jaarlijks duizenden ha bij ontgonnen.

 • no-profile-image

  spuit

  We hebben toch een LTO om de boodschap van Exact breed uit te meten in de media? Ik kan bepaald niet zeggen dat 'de consument' twee jaar terug vredelievender werd naar ons producenten in het algemeen. Het leek wel of wij aan hun beurs zaten en weifelend werden we al schuldig bevonden aan het mee helpen aan voedselcrises overal in de wereld. Gebrek aan feitenkennis denk ik, daar zou LTO nu eens een goede rol kunnen spelen, zonder te veel bokken te schieten. Feiten communiceren zou ik zeggen. Dan zal pijnlijk duidelijk worden dat de mastodonten van deze wereld (multinationals) die hun dikke kont draaien tussen producent en consument de hoofdoorzaak zijn van ongebreidelde prijsverhogingen door enorme hebzucht, winstbejag en marktmacht. Wanneer de consument daar nu ook eens van overtuigd kan geraken, dan kan misschien eens ingegrepen worden in de marktmacht van multinationals. Dat kan in mijn ogen alleen als de woede zich massaal keert. Misschien nog even te vroeg denk ik.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.