Home

Achtergrond 173 x bekeken

Politie pakt meer crimineel geld met experts

De politie vangt dankzij de inzet van financiële experts zoals accountants meer crimineel geld.

In vijf proefregio's is het gemiddelde bedrag dat de politie van criminelen kon afnemen, gestegen van 3 miljoen euro in 2008 naar 25 miljoen euro in 2009, aldus een woordvoerder van Politie Nederland vandaag naar aanleiding van berichtgeving in de GPD-kranten.

Het project is in 2008 begonnen en heeft als doel meer criminelen van meer illegaal verkregen geld te ontdoen, onder het motto: misdaad mag niet lonen. Dat doet de politie onder meer door accountants en bedrijfseconomen in te zetten. Die krijgen ook een korte politieopleiding. Deze specialisten verdienen zichzelf dubbel en dwars terug, aldus de politie. Het is de bedoeling dat de politie in het hele land de komende jaren meer financiële experts krijgt.

Justitie heeft vorig jaar in totaal 50 miljoen euro aan crimineel geld binnengehaald. Het Bureau Ontnemingsvorderingen van het Openbaar Ministerie (BOOM) int dit geld wanneer een verdachte is veroordeeld. Ook treft het BOOM schikkingen en transacties met verdachten, die zo kunnen voorkomen dat ze voor de rechter verschijnen.

Het OM kan ook beslag leggen op het vermogen van criminelen. Het vermogen wordt dan aan het begin van een strafrechtelijk onderzoek bevroren, totdat er een uitspraak van een rechter is. In 2009 is voor 600 miljoen euro beslag gelegd, zowel in Nederland als daarbuiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.