Home

Achtergrond

Poetin verwacht langer exportverbod graan

De Russische premier Vladimir Poetin verwacht dat het exportverbod voor graan langer gaat duren dan eind dit jaar.

Het exportverbod voor graan en graanproducten is donderdag afgekondigd. Het verbod gaat in op 15 augustus en duurt officieel tot en met 31 december.

De opmerking van Poetin komt niet onverwacht voor directeur Ivan Obolentsev van handelsbedrijf Agropromsoyuz. Hij houdt er rekening mee dat het verbod tot halverwege 2011 kan duren. Het exportverbod wordt in december opnieuw bekeken. Dan kijkt de overheid of er voldoende voorraad is en hoe het ingezaaide wintergraan zich ontwikkelt.

Volgens Obolentsev is de inzaai van wintertarwe vertraagd door de droogte. Dat heeft gevolgen voor de graanproductie van het seizoen daarop. Bovendien ligt er volgens Obolentsev minder graan op voorraad dan de overheid stelt. Hij verwacht dat Rusland de komende jaren een ondergeschikte rol speelt op de wereldmarkt.

De wereldvoorraad tarwe geeft geen aanleiding tot paniek, aldus het International Food Policy Research Institute (Ifpri). Hoewel Rusland een grote exporteur van tarwe is, blijft de aanvoerschok beperkt tot 2 procent van de wereldproductie.

De VS kan met een recordproductie het tekort van Rusland goed opvangen, terwijl in Argentinië, Canada en Australië de oogst niet maximaal is, maar ook niet zo slecht als eerder aangenomen. Volgens het Ifpri is het waarschijnlijk dat de tarweprijs verder stijgt, maar bereiken de prijzen voor brood en andere voedingsmiddelen op basis van graan niet de hoge niveaus van 2007.

Of registreer je om te kunnen reageren.