Home

Achtergrond 319 x bekeken

'Pensioenfonds Nutreco niet benaderd door DNB'

Het pensioenfonds van Nutreco is niet door De Nederlandsche Bank (DNB) benaderd over mogelijke problemen met het fonds.

Dat zegt Harry Penders, voorzitter van het pensioenfonds van Nutreco, tegen ANP-Reuters. Dinsdag maakten minister Piet Hein Donner en DNB bekend dat er twaalf pensioenfondsen in Nederland in een dusdaning financiële situatie zitten dat ze moeten overgaan tot korten van pensioenuitkeringen. ,,We weten nog helemaal niet of we erbij horen.''

De voorzitter liet weten dat de dekkingsgraad, die aangeeft of het vermogen van het fonds groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen, in het laatste kwartaal is uitgekomen op 87 procent. ,,Dat is in lijn met het herstelplan'', aldus Penders. DNB hanteert een vereist niveau van 105 procent. Aan het einde van het jaar zal het fonds van Nutreco de situatie evalueren.

In het herstelplan is opgenomen hoe het pensioenfonds de dekkingsgraad binnen maximaal vijf jaar weer boven de grens wil brengen. Voor Nutreco Pensioenfonds is die grens 104,2 procent.

Herstelplan

Een eerste evaluatie in februari wees uit dat ”het fonds voor ligt op het herstelplan”, zo is op de website van het pensioenfonds te lezen. ”Als dit positieve herstel zich doorzet, zou het kortetermijnherstel haalbaar zijn zonder korting van de pensioenen”, zo staat in de meest recente nieuwsbrief van augustus te lezen.

Het pensioenfonds van Nutreco heeft onder meer in het herstelplan opgenomen niet te indexeren als de dekkingsgraad onder de 105 procent is. Bovendien staat er dat ”een korting van ongeveer 2 procent van de nominale pensioenen begin 2012 niet te vermijden is”.

Volgens de nieuwsbrief van het pensioenfonds bedroeg de dekkingsgraad 30 juni 85,1 procent. ”Na een aanvankelijke verbetering in het eerste kwartaal van 2010 verslechterde de dekkingsgraad vanaf mei 2010.”

Het fonds zakte net als vele andere in 2008 onder de dekkingsgraad: van 130 procent aan het begin van 2008 naar 83 procent eind 2008. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2009 toen de dekkingsgraad 78 procent bedroeg. Eind 2009 kwam de dekkingsgraad uit op 93,7 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.