Home

Achtergrond 165 x bekeken

Pechtold wijst Lubbers op 'spelregels'

D66-leider Alexander Pechtold heeft maandag zijn "verbazing en ontsteltenis'' kenbaar gemaakt aan informateur Ruud Lubbers.

Pechtold heeft kritiek op de wijze waarop VVD, CDA en PVV elkaar nu lijken te gaan vinden in een minderheidskabinet. "Ik heb de informateur erop gewezen: laten we ons aan de spelregels houden'', aldus Pechtold maandag aan het begin van de middag na afloop van het gesprek met Lubbers.

Het zit de D66-voorman niet lekker dat zijn partij al jaren pleit voor een andere aanpak van de formatie en dat juist VVD en CDA - "partijen die elke vernieuwing tegenhielden'' - nu deze weg inslaan. Pechtold: "Wij zijn ervoor om de procedure op een adequate manier te moderniseren. Maar nu zeg je eigenlijk: vergeet de informateur, we zoeken het wel uit in de achterkamertjes.'' De aanpak van VVD, CDA en PVV holt volgens hem ook de rol van het staatshoofd in de formatie uit.

Pechtold heeft in het gesprek met Lubbers ook aangegeven waarom dit minderheidskabinet volgens hem geen goede zaak is: "Dit kabinet is niet stabiel en heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, het gaat hervormingen niet doorvoeren, het polariseert en dit is slecht voor het aanzien in het buitenland''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.