Home

Achtergrond 199 x bekeken

Partijen praten maandag verder over 'rechts'

VVD, PVV en CDA hebben vandaag hun eerste week van onderhandelingen over de vorming van een minderheidskabinet afgesloten.

Maandag gaan de gesprekken onder leiding van informateur Ivo Opstelten verder. De onderhandelaars hielden zich vrijdag opnieuw aan de onderlinge afspraak om niets over de gesprekken te zeggen.

Ondertussen hebben meer CDA'ers zich achter een petitie geschaard die zich uitspreekt tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Inmiddels hebben 333 christendemocraten zich aangesloten bij het manifest, zo meldde initiatiefnemer Wouter Beekers vrijdag. ,,Maar nog niet alle reacties zijn verwerkt, dus het zijn er eigenlijk nog meer'', aldus Beekers, historicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met name Wilders' voorstellen die het recht op gelijke behandeling en de godsdienstvrijheid zouden inperken, zijn de groep een doorn in het oog.

De honderden steunbetuigingen moeten wel worden bezien in het licht van het totale ledenaantal van het CDA. Dat zijn er volgens Beekers ongeveer 65.000. Een bepaald streefgetal voor zijn protest wil hij niet noemen. Een peiling van onderzoeksbureau Synovate, in opdracht van RTL/Nieuws en EditieNL stelde dat 49 procent van de CDA-kiezers geen probleem ziet in een minderheidskabinet met de VVD dat op gedoogsteun kan rekenen van de PVV.

De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA wilden vrijdag niet reageren op uitgelekte berichten dat er overeenstemming zou zijn over het verminderen van het aantal ministeries. Zo zouden de ministeries van Economische Zaken en van Landbouw moeten samengaan, en zouden ook Verkeer en Waterstaat en VROM in elkaar opgaan. Verder zou het gezag over de politie van Binnenlandse Zaken naar Justitie gaan. De projectministeries Wonen, Wijken en Integratie (WWI) en Jeugd en Gezin zouden worden opgeheven.

De ministers van het demissionaire kabinet, vrijdag weer voor het eerst na de vakantie bijeen, hadden zo hun eigen gevoelens bij de berichten over het samenvoegen van ministeries. Volgens CDA-minister Gerda Verburg (Landbouw) moet de landbouw- en voedselsector een belangrijke plek krijgen in een nieuw kabinet. Onder meer omdat volgens haar landbouw een belangrijk onderdeel vormt van de Nederlandse economie, met een bijdrage van 10 procent aan de werkgelegenheid en 10 procent van het bruto binnenlands product.

CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) wees een samengaan van Verkeer en VROM niet meteen af. ,"Het kan een voordeel zijn als het efficiënter werken oplevert'', schetste hij. CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei alle reden te zien om te kijken ,"naar taken die elkaar overlappen''. Maar volgens hem kan dat niet betekenen dat twee ministeries simpelweg worden samengevoegd. Demissionair minister André Rouvoet (ChristenUnie) van Jeugd en Gezin vindt dat zijn ministerie zou moeten doorgaan. ,"Onafhankelijke rapporten hebben de meerwaarde aangetoond'', stelde hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.