Home

Achtergrond 198 x bekeken

Paniek op graanmarkten

De tarwe- en gerstprijzen stijgen in recordtempo. Analisten spreken van paniek op de graanmarkt. Dit kan graanbedrijven grote schade berokkenen.

Op de termijnmarkt in Parijs steeg de notering voor het novembercontract voor tarwe gistermiddag met maximaal 25 euro ten opzichte van de vorige handelsdag, waardoor het novembercontract even op 234 euro per ton stond. De termijnmarkt in Chicago opende gisteravond eveneens fors hoger.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw spreekt van paniek op de graanmarkt. ”Er worden bijna twintig keer meer contracten verhandeld dan normaal. De Franse telersnotering voor maaltarwe steeg in één dag van 207 euro naar 232 euro per ton. De voergerstnotering steeg van € 188,73 naar € 214,73. Dergelijke prijsstijgingen zijn uniek.”

De onrust op de graanmarkt is vooral ontstaan door slechte oogsten in Rusland, Oekraine en Kazachstan. Deze landen hadden vorig seizoen een aandeel van 26,5 procent op de wereldtarwemarkt. De paniek wordt aangewakkerd doordat de Russische premier Poetin gistermorgen een exportverbod voor graan afkondigde.

De productschapwoordvoerder verwacht dat graanbedrijven flinke klappen oplopen. ”Er zijn bedrijven die in juni graan verkochten en hebben gewacht met aankopen omdat ze lagere prijzen verwachtten. Bedrijven die hun posities niet goed hebben ingedekt, zitten met een enorm financieel gat. Maar de ontwikkeling op de graanmarkt pakt goed uit voor de telers.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.