Home

Achtergrond 499 x bekeken 37 reacties

Paniek op graanmarkt

De tarweprijs stijgt in een recordtempo.

Analisten spreken van paniek op de graanmarkt. Dit kan graanbedrijven grote schade berokkenen. Op de termijnmarkt in Parijs steeg de notering voor het novembercontract vanmiddag met maximaal 25 euro ten opzichte van de vorige handelsdag, waardoor het novembercontract even op 234 euro per ton stond. De termijnmarkt in Chicago opent eveneens fors hoger.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw spreekt van paniek op de graanmarkt. "Er worden bijna twintig keer meer contracten verhandeld dan normaal. De Franse telersnotering voor maaltarwe steeg in één dag van 207 euro naar 232 euro per ton. De voergerstnotering steeg van € 188,73 naar € 214,73. Dergelijke prijsstijgingen zijn uniek."

De onrust op de graanmarkt is vooral ontstaan door slechte oogsten in Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Deze landen hadden vorig seizoen een aandeel van 26,5 procent op de wereldtarwemarkt. De paniek wordt aangewakkerd doordat de Russische premier Poetin vanmorgen een exportverbod voor graan afkondigde.

De productschapwoordvoerder verwacht dat graanbedrijven flinke klappen oplopen. "Er zijn bedrijven die in juni graan verkochten en hebben gewacht met aankopen omdat ze lagere prijzen verwachtten. Bedrijven die hun posities niet goed hebben ingedekt zitten met een enorm financieel gat. Maar de ontwikkeling op de graanmarkt pakt goed uit voor de telers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Zou deze paniek omslaan in een blijvende hogere prijs? Dan kan de akkerbouw eindelijk weer eens een gezond bouwplan maken, met voldoende granen om de grond een beetje rust te geven. Hierdoor komt ook een betere aardappel prijs in beeld. Eindelijk grond en bankrekening gezond.
  Eén ding is zeker >paniek is een slechte raadgever<

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Melkveehouder, je verdient een standbeeld! Ik was al de hele tijd aan het broeden op een tekst als deze, jij zet het keurig op papier.

 • no-profile-image

  onno

  rietman. Inderdaad ja, in vele industriee is de handel in de bijprodukten die ontstaan in het produktie proces een zeer lucratieve handel.
  Ik weet van AMD dat ze nog geen of weinig bio-diesel in Ukraine produceren omdat er geen vee is dat de gluten kan vreten.
  En soja wordt inderdaad naar eiwit gehalte verhandeld....
  Om over zonnebloem en raap maar niet te beginnen..
  Zou kritische lezer dan toch gelijk hebben dat WUR een filosofische instelling is, dat elk kontakt met de realiteit mist? Ik weet dat er professoren zijn die heel goed weten hoeveel bacterien er in de pens van de koe leven, veel beter dan ik, Er zijn maar weinigen die een koe beter kunnen voeren en melk eruit kunnen krijgen.

 • no-profile-image

  koetje

  Proost...

 • no-profile-image

  gekke henkie

  paniekvoetbal,de wereldvoorraad is ruim voldoende.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Melkveehouder, bedankt voor het toelichten. Op deze manier een discussie op gang krijgen heeft erg mijn voorkeur. Kringlopen moeten rond te krijgen zijn,vanachter een beeldscherm is dat inderdaad makkelijk praten. Ik mag ook graag een stukje vlees eten en graasvee is inderdaad een uitkomst bij mindere gronden. Laten we dat vooral zo houden, wel moeten we er rekening mee houden dat we aan grasland ook meststoffen onttrekken en dat die in een gesloten systeem weer terug moeten vloeien. Kunstmest is inderdaad eindig. Met je idyllische varkenshouderij kan ik ook meegaan. Ons afval die beesten in en de mest weer naar het land en het karbonaatje op ons bord. Een klein percentage van de varkens wordt inderdaad zo groot gebracht. Alleen bij de grootschalige varkenshouderij vraag ik me af of ze afval eten, of dat ze hoogwaardig voer krijgen waarvoor veel landbouwgrond gebruikt wordt en waarvan de kringloop bij lange na niet sluitend te krijgen is. (Alle omgezette soja gaat echt niet als mest terug naar Brazilië...). Bedenk ook dat heel veel fosfaten uit zullen spoelen en uiteindelijk in de zeeën en oceanen terecht zullen komen. Om niet altijd van kunstmeststoffen afhankelijk te blijven, zouden we bij riviermondingen algenkweekvijvers kunnen beginnen; zij absorberen het fosfaat dat met uitspoeling vrij is gekomen en met de juiste soorten algen zouden we ook nog veel olie kunnen winnen. Door deze algen te gebruiken als meststof zou fosfaat weer teruggewonnen kunnen worden, zout halen we per slot van rekening ook uit de zee... Oké de laatste alinea heeft weer een hoog utopiegehalte. Volgens mij zitten we op één lijn wat betreft de gedachte dat het eten vooral lokaal geproduceerd en genuttigd moet worden. Voor de rest zal de toekomst uitwijzen hoe en waar we de kunstmest vervangers vandaan gaan halen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Onno, de WUR is absoluut geen 'filisofische' maar een 'autoritair bureaucratisch' werkende instelling, waar charlatannerie hoogtij viert en nuchter verstand erg ver te zoeken is. Men doet alsof men de wijsheid in pacht uitgeeft en neemt nooit iets van anderen aan. Zie als voorbeeld de Mestwetgeving, die op peperdure WUR-windeieren is gebaseerd! Beste Hans, wil jij soms beweren dat er op die 'moerassige weidegronden' in het Amazonegebied oorspronkelijk geen regenwoud groeide, dat door de jaren heen 'gebruinzeeld' is? Brazil is een onmetelijk groot land dus die 6% van het totale landoppervlak zegt niet zo veel. Want niet het hele land bestaat uit (al dan niet geveld) regenwoud. Bovendien heb je het over 'onder de ploeg geweest zijn'. Ik dacht begrepen te hebben dat tienduizenden bunders gekapt regenwoud na de kap worden afgebrand om ze tak en struikvrij te maken en dat er vervolgens grote kudden rundvee op die kapvlakten geweid worden? Of moeten we geloven dat de stamvoeten en wortels van al die duizendjarige bomen een voor een uitgegraven worden om er mooi vlak grasland van te maken? Hard to believe! Ik vond de opmerking van Melkveehouder over varkens die ons afval eten wel een mooie Oude Doos Gedachte. Het zou inderdaad fantastisch zijn als ons gft in plaats van gecomposteerd te worden eerst dienst zou kunnen doen om er de varkensstapel mee te voeden. Dan komt het later alsnog als mest terug in het kringloopsysteem en zorgt er dus voor dat er veel minder diervoeringrediënten van elders hoeven te worden aangevoerd. Ik bedoel dus absoluut niet, dat vuile gft aan de dieren gevoerd zou moeten worden, want dat geeft natuurlijk een onhygiënische smeerboel. Maar door vermaling, verhitting en indroging moet het mogelijk zijn om uit gft hoogwaardig diervoer te maken. Alleen moet het dan niet eens per 2 weken maar veel frequenter worden ingezameld. Het lijkt me een proef waard. Iets voor de WUR? Aalt Dijkhuizen als vuilophaler! D

 • no-profile-image

  exact

  Vlaming, volgens mij had ik het niet over als, als en zei ik vooral te genieten van deze plotse (betrekkelijke) weelde. Dit jaar vallen wel heel veel weerextremen samen, je zou het voor ons puur geluk kunnen noemen. Je hebt een paar jaar terug gezien wat de gevolgen daarna kunnen zijn voor de productie wereldwijd. Ik heb echt niet het idee dat de slechte prijzen van afgelopen jaar een gevolg waren van speculanten of wie dan ook. Het waren de boeren zelf, misschien i.c.m. de gevolgen van de financiële crisis, die ervoor zorgden dat er weer veel te veel voorraad kwam. Toenemende welvaart van een steeds groter deel van de wereldbevolking zou wel degelijk van belang kunnen worden voor een structureel betere graanprijs. Zo niet, dan vrees ik dat we het graan over twee jaar weer voor 10 cent in het putje gieten.

 • no-profile-image

  Han

  Deze oogst reductie komt de handel en overheden die grote voorraden hebben goed uit. Goedkoop opgekocht voor interventie prijzen en nu tegen TOP prijzen de deur uit op het moment dat de prijs voor nieuwe oogst >gevaarlijk< hoog drijgt te worden. Verder zal er geen minister van financieën rauwig zijn om enig einflatie, kan hij "goedkoper" zijn staatsschulden aflossen. Maar vooral zullen de boeren die nog redelijk tot goed oogsten hier garen bij spinnen als ze niet wachten op de laatste uitschieter naar boven. De prijs is nu ongeveer aangekomen op de Europese prijs van rond1985, dus waar praten we over.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Melkveehouder,. U begrijpt hoe de wereld in elkaar zit!!!... Smalspoorinteletuelen hebben we al genoeg!!!... U hoort daar beslist niet bij !!!... Uw uiteenzetting van gisteren 22:30, is duidelijk en voor elk normaal denkend mens zéér begrijpelijk, bedankt.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Onze Hendrik is duidelijk een produkt van de WUR. Verbazingwekkend om iedere keer weer te lezen hoe deze "volgelingen" braaf het Wageningen-riedeltje oplepelen. Het lijkt mij de universiteit met de minst kritische studenten. Zelfstandig nadenken is er niet bij.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik zou welleens willen weten wat de prijsverhoging van de eindproducten van bv soja olie, canola olie, ethanol, brood, pasta, suiker, katoen, enz., zou zijn, wanneer deze industrieen hun bijproducten niet meer kunnen vermarkten naar de livestock sector. Niet alleen verliezen ze inkomsten maar moeten gaan betalen voor dumping.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is naar mijn idee meer een kwestie van niet flexibel zijn. Men houdt star vast aan bepaalde aannames hoewel die al lang niet meer houdbaar zijn (gezichtsverlies?) en probeert verbeten de praktijk aan de theorie aan te passen. Ik vraag me af of zoiets een wetenschappelijk of een politiek doel dient.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Roy, mijn kennis is van alle tijden en de rotte stank die mij bij Suamar vroeger dikwijls deed kokhalzen, heeft me doen besluiten om de industriële weg des kadavers met meer dan gewone belangstelling te blijven volgen. En wat jij ook lispelt, fluistert, zacht uitspreekt of van de daken schreeuwt: resten van dierlijke kadavers komen wél maar horen niét in dierlijk voedsel thuis. En net zo min in onze eigen voedselketen. Jij kaant op jouw terras in Burgum toch ook geen geleisoep met vermalen organen en gebeente van overledenen? Ik begrijp dat je bij de plaatselijke Rendacvestiging emplooy vindt. Dat is al erg genoeg. Roy, ik heb met je te doen!

 • no-profile-image

  henk

  Het ging toch over de (gelukkig) stijgende graanprijs?

 • no-profile-image

  nn

  Uit dit artiekel blijkt dat er al jaren gespeculeerd word op een te lage prijs.
  Nog even niet uit de silo verkopen collega's.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Even een vraagje. Iemand enig idee hoeveel interventie graan er voorradig is?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ruim 6 miljoen ton graan, staat op het andere forum. Bijna allemaal gerst.

 • no-profile-image

  c

  europa heeft dit voorjaar met de goedkopere euro verschrikkelijk veel verkocht, TE veel, maar dat durven ze niet zeggen. Tarwe is nauwelijks voorradig. de 300 euro komt in zicht, omdat er zeer veel shorters hun positie( met veel pijn) MOETEN terug draaien. Die shorters dachten dat goedkope tarwe NOG goedkoper werd. Schoon werk. Telers profiteer ervan, wie weet binnen 1-2 maand is het liedje uitgezongen...

 • no-profile-image

  Hans

  Ik ben het ook helemaal met u eens melkveehouder. Wist u dat er van Brasil slechts 6% onder de ploeg is geweest? Al die rundvlees export komt niet van bouwland maar van weides, serrados's pampa's of moerasachtige gronden. Het rundvee kan wel de eiwitten die in deze grassoorten voorkomen omzetten in voor de mens opneembare eiwitten, varkens en kippen veel minder. Dus een vegetarische levenswijze, waarbij geen vlees gegeten wordt, werk de honger op deze wereld in de hand.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt groot gelijk Hendrik. De mens kan in feite heel goed zonder dierlijke eiwitten en van plantaardige ingrediënten zijn heerlijke, voedzame en gezonde gerechten te bereiden. Tot veggyburgers, groenteschijven, vegetarische gehaktballetjes en wat al niet meer. Vlees is eigenlijk een overbodige luxe, die bovendien gemakkelijk leidt tot ongezonde eetgewoonten en vetzucht. Denk maar aan de jaarlijkse veelvuldige bbq-bachanalen. En dan laten we de ellende rond de vleesproductie, de schadelijke emissies en de sloop van onvervangbare ecosystemen maar even buiten beschouwing. Wat er nu op de graanmarkt gebeurd illustreert eens te meer hoevér het mondiale agri-systeem is doorgeschoten in complete waanzin. Want met ruim 6.000.000 ton graan in interventie is er geen enkele reden om zo op hol te slaan. Er komen in land- en tuinbouw nu eenmaal vette en magere jaren voor. Alleen is het zeldzaam dat er zich overal ter wereld in hetzelfde jaar een analoge situatie voordoet. Dat is een goeie les voor nu en voor de toekomst! Zélfs de natuur heeft van de hele globe al een klimatologische eenheidsworst gemaakt. Laat het dan voortaan alsjeblieft een vegetarische zijn!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Onno, ik doelde eigenlijk meer op de opmerking van Rietman over de fosfaten die "uitspoelen". Deze "uitspoeling" komt voort uit het Wageningse rekenwerk dat doodleuk mineralen uit verschillende leefwerelden bij elkaar optelt alsof ze hetzelfde zijn. Maar los daarvan is de hele denkwijze daar nogal simplistisch. Er worden voortdurend conclusies getrokken waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Het probleem is dat die vraagtekens dáár nooit gezet worden. Iedereen neemt alles klakkeloos aan, ook al wijst de werkelijkheid anders uit.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, je hebt gelijk maar ik dacht aan het vroegere systeem waarin er veel groenten-fruitafval en etensresten (bijv uit instellingen ed) aan varkens werden gevoerd. Dat is destijds verboden vanwege bedrijfshygiëne en tegenwoordig wordt al dat materiaal gecomposteerd of vergist. Ik vroeg mij dus vanmiddag(bij een kopje Rooibos thee)af of daar niet toch diervoer van gemaakt kan worden. Tenslotte maalt de Rendac ook verrotte kadavers tot veevoer! Ik heb begrepen dat de gerstoogst dit jaar ook naadje is, dus dat pilsje laat ik tot nader order maar staan. Maar ik heb nog nergens gelezen dat de druivenoogst wereldwijd ook slecht is, dus schenk ik een glas goed gekoelde witte Australische Chardonnay in. Santé!

 • no-profile-image

  roy

  Herkauwer,

  rotte kadavers van rendac komen niet in veevoeder

  er komt 0% dierlijkeiwit in veevoeders terecht

  je kennis lijkt al we 10 jaar oud?

  Roy Friesland

 • no-profile-image

  exact

  Dat weet je toch Henk, zo gauw graan duurder wordt en er eindelijk eens wat te verdienen is in de akkerbouw, dan neemt een geheel andere sector de discussie over. Blijkbaar is die belangrijker. Laten we maar gewoon genieten van deze (waarschijnlijk weer tijdelijke) weelde.

 • no-profile-image

  exact

  Sommige dingen zijn niet aan een watersnip uit te leggen. Nog nooit een goed gesprek mee gehad...

 • no-profile-image

  vlaming

  @exact: deze tijdelijke toestand kan ook bestendigd worden met NOG een jaar....
  ALS hier en ALS daar, hebben we geen boodschap aan. NU is het goed verkopen. Wel er zijn boeren die in de lering geweest zijn bij vlassers. In die sector kan het jaren zeer slecht gaan. Als je kapitaal genoeg hebt, en 1 of 2 jaar NIET verkoopt omdat je té veel toesteekt, kan het zoals nu lucratief uitpakken. DAT is de toekomst! Oppotten en wachten bij slechte prijzen( di niet speculeren).In de toekomst zullen we nog heveiger bewegingen meemaken, oa met dank aan de speculanten van Rabo!

 • no-profile-image

  Maak 't

  Maar hoe moet het dan met jouw weidevogels, Herkauwer? Er zullen dan ook geen weilanden meer zijn.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Kritische lezer. Ik sta open voor een bijspijkercursus, maar geeft dan alsjeblieft wel aan wat er mist aan mijn zelfstandigheid. Iedereen is in een omgeving opgegroeid en kan kuddegevoel en gedrag aanleren. Desalniettemin is dat het laatste wat ik zou willen. In het geval hieronder ging ik alleen in op de onwerkelijke vraag van Melkveehouder en gaf een even onwerkelijke tegenhanger om discussie aan te wakkeren. Op deze manier komt de diversiteit aan ideeën naar boven zoals we nu ook weer mogen zien. Zo zou soja alleen voor de olie verbouwd worden. Een interessante gedachte die inhoud dat de tussenhandel in 'restproducten' goud zou moeten verdienen. Dat is dan weer iets waar ik me in mijn vrije tijd in ga verdiepen; wordt soja net zoals melk naar gelang vet cq eiwit gehalte (in het geval van soja dan olie) uitbetaald?.

 • no-profile-image

  koetje

  Oude doos gedachte Herkauwer?Restproducten uit de humane voedingsindustrie kun je ook als afval beschouwen.Dat wordt al sinds jaar en dag aan onze koeien en varkens gevoerd,als je je eerst volgende pilsje drinkt ga dan eens optellen wat je hier allemaal wel niet onder kunt verstaan.Natuurlijk kun je dat spul ook allemaal in de biovergister mieteren,maar da's voedselverkwisting.

 • no-profile-image

  watersnip

  zo wil elke boer in nederland produceren voor de export. Er is dus te veel geproduceerd voor de interne markt. Maar de ecologische gevolgen van die enorme productie gebeuren hier. Bijensterfte, afschot of vergassing van duizenden ganzen, waar zijn we mee bezig?838k78

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hendrik, ik had een reactie van die strekking wel verwacht. Als tegenhanger merk ik op dat er een flinke portie vlees en zuivel geproduceerd wordt wat in principe geen landbouwgrond kost. En waarom? Om dat er miljoenen hectaren enkel geschikt zijn om te begrazen. Of dit nou is door te hoge waterpeilen (Nederland is niet voor niets een zuivelland geworden), erosiegevoeligheid of bergachtigheid zoals bv in Oostenrijk doet er niet toe. Feit is dat die hectaren niet meegeteld mogen worden voor de plantaardige voedselteelt maar wél dienstig zijn voor dierhouderij. Hetzelfde geldt voor de varkenshouderij die het "afval" van de kwistige mens omzet in bruikbare voeding. Je krijgt hierdoor in principe gratis extra voedsel bij. Ten tweede mag je me het antwoord geven op de vraag met welke meststoffen je de plantjes wilt voeden?Als de olie schaars raakt heeft dit ook zijn uitwerking op de kunstmestvoorziening. En wat is nog duurzamer dan dierlijke mest. Wat je misschien over het hoofd ziet is dat fosfaat alleen door dieren geproduceerd c.q. in fosfaatmeststof omgezet kan worden. Dat het vanachter een bureautafel valt te beredeneren hoe de mens gevoed moet worden is heel iets anders dan de uitwerking in de praktijk. De wereld is niet voor niets zoals ze is; met herbivoren, carnivoren én omnivoren zoals de mens.

 • no-profile-image

  onno

  Kritische lezer. Dat begreep ik.. Maar het klakkeloos overnemen zonder eigen initiatief komt voort uit een absoluut onbesef waar men mee bezig is. Zonder solide fundering, geen huis. En doordat men in WUR eeuwig durend kan redeneren over details verliest men het overzicht in de combinatie van factoren en zodoende elke realiteitszin.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vraag me wel eens af hoe de overheid zou reageren als we allemaal tot veganist zouden zijn bekeerd. Hoe verloopt dan de voedselvoorziening als een keer de oogst tegenvalt? Zonder zuivel, vlees en vis wordt het voedselpakket bij misoogsten niet alleen karig maar ook nog eens peperduur.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Melkveehouder. Zou het zo zijn? Weet je misschien ook wat die varkens, koeien en vissen allemaal eten...? Ja, planten! Veelal eten ze mais, tarwe, soja en andere hoogwaardige producten (Er is altijd meer als 1 kilo voer nodig om 1 kilo vlees te produceren). Als de mens als herbivoor geboren was, dan zouden huidige oogsten miljarden en nog eens miljarden meer mensen kunnen voeden. Én over de diversiteit van het voedselpakket hoef je je al helemaal geen zorgen te maken. Met miljarden mensen hebben we een veelvoud aan ideeen om met de basisproducten tarwe, soja, ..., groente en fruit een overheerlijk maal samen te stellen.
  En als we het dure vlees uit het voedselpakket halen wordt het nog eens veel goedkoper ook... ! ;-)

 • no-profile-image

  john

  het minimale blijven kopen op de dagmarkt.. termijncontracten afsluiten is alleen interessant bij lage noteringen. waarom er nu zoveel contracten verhandeld worden snap ik ook niet.. als er echt gebrek komt worden de interventie voorraden wel ingezet.

 • no-profile-image

  koetje

  Nog één keer dan over soja,die wordt niet verbouwd voor het veevoer maar voor de olie.De Zuid-Amerikaanse biodiesel bestaat voor 80% uit soja-olie.Uit 1000 kg sojabonen pers je 180 liter olie en houd je ruim 800 kg restproduct over,dit kun je zowel aan de dieren alsook aan de mensen opvoeren.Wanneer je dit exporteert naar Nederland krijg je in beide gevallen de mest niet terug dus in beide gevallen ook niet duurzaam.Veganiseren om ontbossing te ontzien,in het geval van soja,is een groot misverstand.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.