Home

Achtergrond 1 reactie

Pakistan: 500.000 hectare tarwe vernietigd

In Pakistan staat door de overstromingen circa 700.000 hectare landbouwgrond onder water.

Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN. Eerder werd uitgegaan van 400.000 hectare. Een half miljoen hectare tarwe is vernietigd. De volksgezondheid gaat door de overstromingen dagelijks achteruit.

Voor Pakistan is de landbouw essentieel. De Pakistaanse landbouw is goed voor 20 procent van het bruto nationaal product, en biedt emplooi aan bijna 50 procent van de beroepsbevolking. Pakistan is de tweede grootste producent ter wereld van kikkererwten, de op twee na grootste producent van mango’s en volgens de FAO een grote producent van tarwe en suiker.

Circa een half miljoen tarwe is vernietigd. Katoen is het belangrijkste exportproduct: de overheid had voor het seizoen 2010/2011 14 miljard dollar inkomsten geraamd uit de uitvoer van textielproducten. Zonder deze inkomsten zal Pakistan naar verwachting moeten aankloppen bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN sprak bij een bezoek aan het rampgebied van de ergste rampspoed die hij ooit gezien had. De Zuid-Koreaan roept landen op snel hulp te sturen. Het land heeft volgens de VN 459 miljoen dollar nodig om de nood op korte termijn te verlichten. Slechts een kwart daarvan is bijeen gebracht.

De overstromingen hebben zeker 1600 mensen gedood en 20 miljoen mensen schade berokkend. Zeker 2 miljoen mensen zijn dakloos en 6 miljoen mensen hebben voedsel, water en medicijnen nodig. Ongeveer 3,5 miljoen kinderen lopen accuut gevaar door het water verspreidde dodelijke ziektes op te lopen.

Volgens hulporganisaties werkt de regering langzaam en ineffectief, terwijl middelen uit rijke landen maar moeizaak loskomen. Het getroffen gebied is ongeveer zo groot als Italië.

Eén reactie

  • no-profile-image

    c

    jammer, maar helaas. Aankloppen bij buur india, daar bulken ze van 't geld en engelse know how, wow!

Of registreer je om te kunnen reageren.