Home

Achtergrond

Overslag agribulk Rotterdam nog achter

De overslag van agribulk in de Rotterdamse haven loopt nog steeds achter op vorig jaar.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam.

Producenten van veevoer en voeding schakelen door mislukte oogsten buiten Europa massaal over op Europese in plaats van overzeese grondstoffen. Tot en met juni is dit jaar 2,8 miljoen ton aan granen, zaden en veevoergrondstoffen in Rotterdam aangevoerd, 23 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De afvoer is 3,8 procent gedaald tot 741.000 ton. Opvallend is dat de haven wel bijvoorbeeld meer ertsen en schroot (plus 150 procent), droog massagoed (plus 36 procent) en ruwe olie (plus 3 procent) wist over te slaan.

Volgens directeur Hans Smits trekt de wereldhandel dan ook aan. Volgens het Havenbedrijf profiteert de de overslag in agribulk daarvan niet, omdat deze minder afhankelijk is van het economische klimaat en meer van de oogst. Omdat de euro in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar, is er bovendien minder vraag naar Europese grondstoffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.