Home

Achtergrond

'Opwarming en beheer vergroten kans bosbrand'

De manier waarop de natuur wordt beheerd in combinatie met de opwarming van de aarde vergroot het risico op natuurbranden.

Dat zegt voorzitter Cees van Beek van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) naar aanleiding van het onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) naar de bestrijding van natuurbranden.

Nederland heeft dit jaar te maken gehad met enkele hardnekkige en moeilijk te bestrijden natuurbranden. Volgens Van Beek zijn er tegenwoordig meer branden in de natuur. Opwarming van de aarde is een van de oorzaken. "Vroeger waren er minder branden en waren ze minder groot. Ook in het buitenland. Als de temperatuur 1, 2 graden stijgt, heeft dat meteen zijn weerslag op het risico op branden omdat de natuur droger is.''

De kans op een flinke brand wordt volgens Van Beek verder vergroot door de manier waarop de natuur wordt beheerd. Volgens hem laten beheerders de natuur meer haar gang gaan, waardoor bijvoorbeeld minder oud en afgebroken hout wordt opgeruimd. "Leg bossen met afwisselende beplanting aan. Bijvoorbeeld met tussen naaldbomen stroken met minder brandbare loofbomen,'' geeft Van Beek een suggestie. ,,Ruim brandgangen in de bossen op en zorg voor een goede watervoorziening.''

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer zijn bossen juist steeds minder brandbaar door het beheer. Sinds de jaren vijftig is Staatsbosbeheer bezig met het afwisselend aanleggen van bossen waarbij naaldbomen worden vervangen door loofbomen. Dikke stammen van omgevallen bomen blijven wel eens liggen maar daar zit juist veel vocht in. "Bossen zijn niet brandgevaarlijker. Er zijn af en toe gewoon grote branden'', aldus de woordvoerster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.