Home

Achtergrond 216 x bekeken

Opleving koop glasbedrijven stabiliseert prijs

Het aantal transacties rondom de koop en verkoop van glastuinbouwbedrijven loopt op.

Dat melden makelaars. Kopende tuinders profiteren van lage prijzen, maar ook nemen activiteiten van speculerende kopers toe.

Het kantoor Vollebregt Barten sloot de laatste weken een relatief groot aantal transacties. Het zijn vooral sierteeltbedrijven. "Er zijn bijna geen groentebedrijven te koop. We hebben één groentebedrijf in portefeuille in Maasdijk", stelt het bedrijf.

LTO Noord Vastgoed verkocht in Lansingerland juist een chrysantenbedrijf aan een tomatenbedrijf. Het bedrijf wordt omgebouwd naar 6,5 hectare tomatenteelt. Zeker bij gedwongen verkoop zijn de prijzen van sierteeltbedrijven aantrekkelijk en kan het uit om deze om te bouwen, stelt Peter van der Knaap, makelaar van LTO Noord Vastgoed. Hij noemt recente transacties in Pijnacker, Bleiswijk, Westland, Drenthe en Voorne Putten.

De toegenomen activiteit is te zien bij tuinders en speculanten. Bij de laatste groep kan het gaan om doorverkoop aan tuinders of om gronden waar toekomstige woningbouw plaatsvindt.

De vraag lijkt een bodem in de markt aan te brengen. Beide kantoren stellen dat de waardedaling op bedrijven 25 tot 30 procent is.
Volgens Van der Knaap moet nog niet veel verwacht worden van de voorzichtig aantrekkende markt. Na één jaar redelijke prijzen is de crisis bij veel bedrijven nog niet verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.