Home

Achtergrond 2 reacties

Opleving graanmarkt doet prijs glyfosaat niet opleven

Hoewel veel boeren door hoge graanprijzen hogere inkomsten tegemoet zien blijft de prijs van herbiciden onder druk staan.

Dat stelt Erez Vigodman, directeur van Makhteshim Agan, verreweg de grootste producent ter wereld van bestrijdingsmiddelen waarvan het patent is vervallen.

Makhteshim Agan, ook wel bekend als MA Industries, maakte het eerste halfjaar van 2010 64 miljoen euro winst, 1,5 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg ten opzichte van vorig jaar 3,2 procent tot 1 miljard euro. Het bedrijf ziet betere verkoopvolumes maar ziet blijvende druk op prijzen.

Het Israëlische bedrijf is prijszettend in Europa en ondervindt wereldwijd alleen concurrentie van veel kleinere partijen als het Australische Nufarm en Japanse Sumitomo. De meeste groei realiseert de beursgenoteerde onderneming in Azië en Zuid-Amerika. De Europese en Amerikaanse markt blijft in volume bij deze markten achter.

De prijzen zijn overal slecht doordat herbiciden uit China en Polen, en dan vooral herbiciden op basis van glyfosaat, de markt overspoelen, aldus Vigodman.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Mij ontgaat de samenhang tussen >glyfosaat< gebruik en opleving >graanmarkt<. Wie kan mij deze samenhang uitleggen in combinatie met Chines en Poolse glyfosaat die de markt overspoelt?

  • no-profile-image

    Hendrik Rietman

    Moet het woordje 'vraag' in de titel niet 'prijs' zijn? Chinese en Poolse glyfosaat die de markt overspoelt en "betere verkoopvolumes" pleiten daarvoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.