Home

Achtergrond 595 x bekeken

Opbrengst eerste uien zeer wisselend

De uienopbrengst varieert zeer sterk. Dat is de indruk van uiendeskundigen op de landelijke uiendag.

Het gewas presteert in het algemeen lang niet zo goed als vorig jaar. De kou in het voorjaar ligt hier vooral aan ten grondslag.
"Vorig jaar moest ik zoeken naar een slecht perceel, dit jaar naar een goede", ervaart Wim Menu, accountmanager voor uienzaadbedrijf De Groot en Slot. Zijn werkgebied is het Zuidwesten. "Toppers zijn zeldzaam."

Zijn collega Joost Snoek, die het midden van het land voor zijn rekening neemt, geeft aan dat Flevoland het beter doet. "Ik zie percelen die 90 ton gaan opbrengen." De ondergrens is 55 ton. Als gemiddelde noemt Snoek 70 ton per hectare, 10 tot 15 procent minder dan vorig jaar. "Nog steeds een mooie opbrengst, zeker als het prijsniveau goed blijft." In het Zuiden wordt 35 tot 80 ton per hectare geoogst, vult Menu aan. "De meesten halen 45 tot 50 ton van een hectare. Telers zijn niet negatief, want de prijzen zijn goed."

Uien op beregende percelen staan er beter bij, maar hier wordt ook meer hinder ondervonden van bacteriën. Dit komt door het opspattende water van de beregeningsinstallatie. Snoek: ”Van bacteriën gaan uien rotten. Zolang het niet te veel voorkomt, is dit geen probleem. Goed drogen in de bewaring is ons advies.”

André Boot van Nickerson-Zwaan noemt het seizoen lastig. "Eind vorige week leek het erop dat het Noorden 20 procent minder ging oogsten en het Zuiden 30 procent minder. De regen die deze dagen valt, kan hier verandering in brengen. Stel dat het volgende week ineens zonnig wordt na al die neerslag, dan brandt het blad weg. Het moet maar gewoon droog worden. Verder worden de dagen sowieso korter. De groei gaat eruit. Afwachten maar."

De goede stemming in de uienhandel staat voor hem als een paal boven water. "Van collega’s in Polen, Rusland en Tsjechië hoor ik dat het daar slecht tot heel slecht is. Temperaturen tot 45 graden bij een hoge luchtvochtigheid, dat is natuurlijk een drama." De Nederlandse oogst is volgens hem zeer wisselend. "Van krap 40 tot 60 ton in het Zuidwesten."

Of registreer je om te kunnen reageren.