Home

Achtergrond

Oorlogsbom opgeruimd bij Hulshorst

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteravond een bom uit de Tweede Wereldoorlog die bij graafwerkzaamheden bij Hulshorst is gevonden, even na acht uur tot ontploffing gebracht.

Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht laten weten. De bom, een Britse 500-ponder, werd gevonden tijdens de voorbereiding van de bouw van een ecoduct, in de gemeente Nunspeet, waar Hulshorst onder valt. De bom lag in een bos en was te gevaarlijk om verplaatst te worden.

De operatie verliep zonder problemen. In verband met de operatie was vanaf zeven uur het treinverkeer op de lijn Amersfoort-Zwolle gestremd. De A28 werd deels afgezet. De bom lag in een terrein tussen de snelweg en het spoor, op ongeveer 30 meter van de rails en ongeveer 200 meter van de snelweg. Na de ontploffing werden de stremmingen opgeheven en kon het verkeer weer langs het terrein.


Uit voorzorg gold een afstand van 500 meter rondom het voorwerp een veiligheidszone. Vijftien woningen binnen die zone en een kleine camping werden tijdelijk ontruimd.

Het was bekend dat in het gebied in de oorlog een bombardement heeft plaatsgehad. Andere gevaarlijke voorwerpen zijn niet aangetroffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.