Home

Achtergrond 267 x bekeken

Oogstprognose Canada valt mee

Canada oogst dit jaar bijna 22,7 miljoen ton tarwe. Dat is 14,5 procent minder dan vorig jaar.

De opbrengstdaling valt mee. Analisten gingen er eerder vanuit dat de Canadese tarweproductie met 20 tot 25 procent zou dalen omdat een groot deel van de akkers niet kon worden ingezaaid vanwege overvloedige regenval.

Het areaal braakliggende grond in Canada is door het natte voorjaar bijna verdubbeld naar 4,8 miljoen hectare. Dat is een oppervlakte nog groter dan heel Nederland (4,2 miljoen hectare, inclusief oppervlaktewater). Het is het grootste areaal braakland sinds 1999, toen op 6 miljoen hectare land geen gewas werd geteeld.

De gerstproductie zakt bijna 11 procent naar 8,5 miljoen ton, blijkt uit cijfers van Statistics Canada. De akkerbouwers produceren dit jaar ook minder koolzaad en haver. Omdat mais later kan worden gezaaid, en dus het natte voorjaar kon worden ontweken, groeit de productie van mais met 13 procent naar 10,8 miljoen ton.

Doordat de eerste officiële oogstprognose van Canada gunstiger uitvalt dan verwacht, staat de tarweprijs onder druk. Dat komt ook doordat regen wordt verwacht in de droge gebieden in Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.