Home

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Onderzoekers vinden geen sterke voorkeur cisgenese

Consumenten die denken dat genetische verandering risicovol is, denken iets positiever over het gebruik van soorteigen genen (cisgenese).

Dat blijkt uit appelonderzoek van Wageningen UR dat binnenkort gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference.

Volgens een WUR-woordvoerder is wel een voorkeur gevonden, maar was een sterkere voorkeur verwacht van cisgenese boven transgenetische producten met genen uit planten buiten de soort. Voor Wageningen is de uitkomst belangrijk, omdat het juist onderzoekstrajecten voert met cisgenese. "De lopende trajecten bij aardappelen en appels zijn juist ingezet omdat deze techniek de voorkeur had bij consumenten.” Eerder Europees onderzoek toonde een sterkere voorkeur. Wat die uitkomst voor gevolgen heeft voor dit onderzoek is niet duidelijk. ”Het is wel duidelijk dat we het meenemen in onze plannen."

Uit het onderzoek blijkt niet wat het aandeel is van mensen die genetisch veranderde producten als risicovol beschouwen. Een deel vindt dit niet risicovol.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lies-Anne

    Een van de reden dat gentechnologie en cisgenese zo risicovol gevonden worden is het gebrek aan langlopende onderzeken. Vele onomkeerbare effecten komen pas in de tweede of derde generatie naar boven. Er zijn ook geen medicijnen voorhanden voor mogelijke nieuwe ernstige kwalen en chronische ziekten door gentechnologie en cisgenese. Het is daarom ongehoord om er zo mee om te gaan in een dichtbevolkt land. We weten al van de fabriekspieper dat er een ingeknutselde resistentie is tegen anti-biotica. Moeten we dan allemaal zo snel mogelijk resistent worden tegen dit vaak laatste redmiddel voor zieke mensen? Dit geknoei kan vele doden veroorzaken. Voor mij geen gezichtscreme meer, geen andere producten waarvan ik dit broddelwerk met de natuur vermoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.