Home

Achtergrond

Onderzoek nVWA naar geval rundertuberculose

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) doet onderzoek naar de herkomst van een geval van rundertuberculose op een melkveebedrijf in Friesland.

Dat heeft de dienst vandaag bekendgemaakt. Rundertuberculose kan van dieren op mensen worden overgedragen door het drinken van rauwe melk.

Een dierenarts van de nVWA trof eind juli tijdens de keuring na het slachten van een rund verschijnselen aan van rundertuberculose. Het bedrijf waarvan het rund afkomstig was, werd dezelfde dag nog geblokkeerd. Dat houdt onder meer in dat er geen runderen afgevoerd mogen worden.

Materiaal van het geslachte dier werd nader onderzocht door het Centraal Veterinair Instituut. Toen dat onderzoek een zeer waarschijnlijke besmetting aantoonde, onderzocht de nVWA alle runderen op het bedrijf, waarbij 20 procent positief werd bevonden. De besmette dieren zijn gedood om verdere verspreiding te voorkomen.

Tot dusver is van zeven bedrijven vast komen te staan dat zij runderen hebben geleverd aan de besmette boerderij. Bij al deze bedrijven onderzoekt de nVWA of ook daar dieren geïnfecteerd zijn. Hetzelfde geldt voor alle 41 bedrijven die sinds 1 januari 2009 dieren hebben ontvangen van het Friese melkveebedrijf.

De overgebleven runderen op de besmette melkveehouderij worden nog minimaal twee keer onderzocht met een tussentijd van twee tot vier maanden. Pas daarna wordt het bedrijf weer vrijgegeven. De uitslagen van de andere bedrijven worden in de loop van volgende week verwacht. Tot die tijd zijn ook die boerderijen geblokkeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.