Home

Achtergrond

Onderzoek knelpunten middelen bollen

Om acuut en efficiënt naar oplossingen te zoeken voor knelpunten in het effectief middelenpakket voor de bloembollenteelt, isonderzoek gedaan naar het bestrijden van diverse ziekten en plagen in de teelt.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2007 en 2009 door PPO Bloembollen in overleg met de KAVB en is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw.

De onderzochte plagen zijn Rhizoctonia solani in tulp; Pythium in hyacint; ritnaalden in gladiool; Erwinia carotovora pv carotovora; en er is gekeken naar bestrijding kiek met lagere dosering Antikiek en de mate van opname van dompelvloeistof bij leverbare leliebollen. Voor Rhizoctonia solani en Pythium wordt door fabrikanten aan toelatingen voor nieuwe middelen gewerkt en is bij PPO vervolgonderzoek gestart. Voor ritnaalden in gladiool wordt door fabrikanten aan nieuwe middelen gewerkt. Tegen Erwinia zijn in dit project geen effectieve middelen gevonden.

Bestrijding van kiek met lagere doseringen Antikiek is mogelijk, zo bleek ook uit vervolgonderzoek. Bij de toelating van middelen voor ontsmetting van leverbare lelies wordt gerekend met relatief hoge waarden voor de opname van dompelvloeistof. Uit metingen lijkt het probleem niet in de opname van dompelvloeistof te zitten , maar in het totale plantgewicht van leverbare bollen, die over het algemeen hoger is dan van plantgoed en daarom zal meer middel per hectare mee de grond in gaan.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.