Home

Achtergrond 392 x bekeken

Onderhoudskosten monumentenwoning niet aftrekbaar

De onderhoudskosten van een monumentenwoning (boerderij) zijn niet aftrekbaar.

De verbouwing is zo groot geweest dat er geen sprake is van onderhoud maar van nieuwbouw. Dit is het uiteindelijke oordeel van de Hoge Raad.

Kort samengevat is de uitspraak van de Hoge Raad en Hof Amsterdam de volgende:Belanghebbende (X) verbouwt zijn monumentenwoning/eigen woning in de periode 2000 – 2004 grondig. Hij brengt de verbouwingskosten gedeeltelijk in aftrek als onderhoudskosten van een monumentenwoning. Volgens de inspecteur heeft belanghebbende echter geen recht op aftrek omdat de verbouwing zo radicaal is geweest, dat in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Volgens de Rechtbank Haarlem is dat niet het geval. Belanghebbende heeft volgens de rechtbank dan ook recht op aftrek.
Hof Amsterdam beslist echter dat de oude opstal vrijwel volledig is gesloopt, waarna in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Het hof overweegt hierbij onder andere dat de uitgevoerde werkzaamheden niet alleen beperkt zijn gebleven tot onderhoud en enige verbetering van de woning. Dit blijkt volgens het hof uit het feit dat de boerderij nagenoeg geheel tot op de oude fundering is afgebroken en in feite weer vanaf de grond moest worden opgebouwd. Het hof wijst er ook op dat dit tegen relatief en absoluut hoge kosten heeft plaatsgevonden. Het hof staat de aftrek niet toe en vernietigt de uitspraak van de rechtbank.De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO). De uitspraak van het Hof Amsterdam blijft in stand.

Meer informatie: Hoge Raad, 16 april 2010, nummer 09/03721Hof Amsterdam, 6 augustus 2009, nummer P08/00377

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.