Home

Achtergrond 411 x bekeken

Omzet biologische groente en fruit stijgt verder

De omzetten van biologische groente en fruit zijn in Nederlandse supermarkten het eerste halfjaar 7 procent gestegen tot samen 40,9 miljoen euro.

Dat meldt de Taskforce Biologische Landbouw. Over 2009 stegen de omzetten inclusief de speciaalzaken met 5,1 procent voor groente en 8,8 procent voor fruit.

De taakgroep is het uitvoeringsorgaan van een convenant waarin marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties afgesproken hebben de omzet van biologische producten met jaarlijks 10 procent te laten groeien. Met een omzetgroei van 7 procent blijven de categorieën groente en fruit achter bij zuivel en eieren, die respectievelijk 15 en 17 procent groei noteren.

Ketenmanager Arend Zeelenberg heeft hiervoor niet direct een verklaring. ”De omzetten stijgen vooral door hogere volumes. Belangrijk is dat de groei zichtbaar is zowel bij ketens die al langer aan biologisch trekken, als de ketens die pas recent zijn begonnen.” Zeelenberg noemt het hoopgevend dat ook discounters in navolging van de discountketens in Duitsland in het groente- en fruitschap toenemend kiezen voor kwaliteit en biologisch.

Bij groente, goed voor 60 procent van de omzet AGF, springt de afzet van kruiden, paprika en witlof in het oog. Bij fruit vormen bananen nog steeds de grootste categorie, gevolgd door appels en kiwi’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.