Home

Achtergrond

Omrin staakt bouw aan afvaloven

Afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft het bouwen aan een stoomleiding van de afvaloven in Harlingen weer stopgezet.

Vanochtend begon Omrin met de bouw, terwijl de gemeente Harlingen de vergunning daarvoor op 17 augustus herriep. Zaterdag legde de politie werkzaamheden aan de leiding ook al stil. Toen was Omrin ook begonnen met bouwen.

Omrin wil aan de rand van de Waddenzee een reststoffenenergiecentrale (REC) openen. De stoomleiding is een onderdeel van het gebouw. Volgens Omrin moet die leiding alleen nog worden geïsoleerd.

De plannen leidden tot veel protest onder Friese burgers en resulteerden in een aantal rechtszaken. Tijdens een daarvan besloot de gemeente Harlingen de vergunning voor de leiding en nog twee gebouwtjes in te trekken.

Een woordvoerder van Omrin zei maandagochtend dat het bedrijf niet de juiste papieren heeft ontvangen. Daags na het besluit van de gemeente medio augustus is er volgens hem wel een brief gekomen, maar die brief had slechts een informatief karakter. ,,We hebben nog geen officiële beschikking ontvangen'', zei hij maandagochtend. Omrin wil die brief eerst hebben, omdat daarin onder meer staat hoe het bedrijf tegen het gemeentebesluit in beroep kan gaan.

In de loop van de dag voerde Omrin gesprekken met de gemeente. Uiteindelijk besloot het afvalverwerkingsbedrijf de bouw aan de leiding te staken. ,,We willen de boel niet op de spits drijven. De relatie met de gemeente is ook iets waard. Liever waren we doorgegaan met de bouw, maar met wat kunstgrepen in de planning gaat het zo ook lukken'', aldus de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.