Home

Achtergrond 1 reactie

Noorden een derde graan geoogst, in Zuiden de helft

In het werkgebied van coöperatie Agrifirm is ongeveer een derde van het graan geoogst.

CZAV heeft iets meer dan de helft van het graan binnen.

De kwaliteit van het graan is redelijk goed, zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm."Bij de tarwe is het hectolitergewicht lager dan vorig jaar, maar met 70 tot 76 kilogram nog wel op niveau. Bij brouwgerst varieert de opbrengst van 3 tot 8 ton per hectare. Op de zandgrond heeft de brouwgerst veel last gehad van de droogte."

In het werkgebied van coöperatie CZAV is iets meer dan de helft van het graan geoogst. Op de Brabantse zandgronden is bijna 90 procent van het graan van het land. In het Rivierengebied loopt de oogst achter. Daar is tot nu toe een kwart geoogst.

De vochtgehaltes afgelopen weekeinde was hoog met ruim 17 procent. "De kwaliteit uitgedrukt in hectolitergewicht is gemiddeld goed", stelt CZAV.

De kwaliteit van de aangevoerde biologische tarwe is vrij redelijk. "Het grootste deel is zomertarwe dat nog op stam staat. Het valgetal is lager dan gemiddeld. Dit betekent dat de biologische zomertarwe schotgevoeliger is."

Eén reactie

  • no-profile-image

    jantje

    Zou best eens kunnen dat er niet meer geoogst wordt hier. Veel wind en bijna 100 mm water hebben de tarwe plat geslagen. Gezien de weerberichten ben ik nog voorlopig niet bezig met oogsten. De honderden eenden en ganzen zullen mij voor zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.