Home

Achtergrond 313 x bekeken

Nog minder tarwe in EU

De EU oogst nog minder tarwe dan gedacht. Bovendien holt de kwaliteit achteruit, vooral in Duitsland en Oost-Europa. Daardoor daalt de prijs voor voertarwe in Nederland.

Het Europese bureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat de EU dit jaar niet meer dan 135,5 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 2 miljoen ton lager dan de prognose van twee weken geleden. Vorig jaar is ruim 138 miljoen ton tarwe geoogst in de EU.

Volgens de USDA blijft niet alleen de opbrengst achter. Ook de kwaliteit is veel slechter dan normaal. Dat geldt vooral voor Duitsland, Polen, Hongarije, Roemenië en Bulgarije.

Het Duitse graanhandelsbedrijf Toepfer onderschrijft de bevindingen van de USDA. Volgens Toepfer oogst Duitsland hooguit 23 miljoen ton tarwe. Dat is bijna 3 miljoen ton minder dan vorig jaar. Veel Duitse tarwe is dit jaar slecht van kwaliteit en moet als veevoer worden verkocht.

Volgens de Duitse nieuwssite Agrarzeitung loopt de oogst ver achter. "In de deelstaat Thüringen is pas de helft van de tarwe geoogst. De kwaliteit is dramatisch slecht. De valgetallen liggen vaak onder de 100 seconden terwijl voor brood minimaal 200 seconden wenselijk is. In het zuidwesten is 80 tot 90 procent van de tarwe die afgelopen weekeinde is geoogst van voerkwaliteit. Maaltarwe wordt schaars."

Omdat in Duitsland veel voertarwe wordt aangeboden staat de voertarweprijs in Nederland onder druk. De beurscommissie in Groningen noteerde vanmorgen 169 euro per ton. Dat is 8 euro lager dan vorige week. "Door een groot buitenlands aanbod van voertarwe staat de markt onder druk", meldt de beurscommissie. De EU-notering voor voertarwe van het HPA zakte vanmiddag 5 euro naar 180 euro per ton franco geleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.